Col des Toutes Aures

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col des Toutes Aures
Col de Toutes Aures.jpg
Hoogte 1.124 m
Weg N202
Hellingspercentage 6%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col des Toutes Aures is een 1.124 meter hoge bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen, in het departement Alpes-de-Haute-Provence.

Kenmerken

De Col des Toutes Aures is een oost-west georiënteerde bergpas, gelegen tussen de valleien van de rivieren Verdon en Var. Over de bergpas verloopt de N202. De bergpas heeft een beperkte prominentie, de pasroute is amper als zodanig te herkennen. De pasroute is gelegen in de Préalpes de Castellane, een zuidelijk massief van de Alpen, dat in deze omgeving toppen tot bijna 2000 meter kent.

De pasroute begint bij Saint-Julien-du-Verdon, gelegen aan het stuwmeer Lac de Castillon. De weg begint op 900 meter hoogte en stijgt geleidelijk naar de pashoogte op 1.124 meter. De pashoogte is gelegen in en bocht met weinig meer bijzonder uitzicht dan elders op de route. Aan de oostzijde is de afdaling wat steiler, het meest spectaculaire deel is de Clue de Rouaine, een nauwe canyon waar de N202 uiteindelijk afdaalt naar de vallei van de rivier de Var op 650 meter hoogte.

Geschiedenis

De pasroute is onderdeel van een alternatieve route naar de Côte d'Azur. De historische route volgt de N85 'Route Napoléon', vanaf Barrême naar Grasse en Cannes, terwijl de N202 van Barrême naar Nice voert. De weg is weinig bijzonder uitgebouwd en heeft geen tunnels op deze route. De Col des Toutes Aures is het hoogste punt van de N202.

Referenties