Col du Ballon d'Alsace

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col du Ballon d'Alsace
Hoogte 1.165 m
Weg D465
Hellingspercentage 8%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col du Ballon d'Alsace is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Vosges (Vogezen). De weg verloopt over de Ballon d'Alsace, één van de hoogste toppen van de Vosges.

Kenmerken

In strikte zin is de Col du Ballon d'Alsace geen echte bergpas, hij gaat niet over het laagste punt tussen twee bergen, maar juist bijna over het hoogste punt van de Ballon d'Alsace. De Ballon d'Alsace is 1.247 meter hoog, de bergpas bereikt 1.165 meter hoogte. De Col du Ballon d'Alsace is de zuidelijkste weg in de Vosges op meer dan 1.000 meter hoogte.

De Ballon d'Alsace is gelegen op het punt waar drie departementen samenkomen, het departement Vosges, Haut-Rhin en Territoire du Belfort. Daarnaast is het departement Haute-Saône slechts 1 kilometer van de pashoogte verwijderd. In Vosges en Belfort is de weg als de D465 genummerd, de D466 is een zijweg naar het departement Haut-Rhin. De D465 is de primaire bergroute en ligt deels direct op de grens van Vosges en Haut-Rhin.

De Col du Ballon d'Alsace is een noord-zuid georiënteerde bergpas, en begint in het departement Vosges in het dorp Saint-Maurice-sur-Moselle op de N66 op 550 meter boven zeeniveau. Hierna volgt een steile klim via diverse haarspeldbochten naar de pashoogte. De pashoogte ligt boven de boomgrens. Men heeft een panoramisch uitzicht over de zuidelijke Vosges en bij helder weer op de Zwitserse Alpen. Op de pashoogte zijn hotels, restaurants en parkeerplaatsen. Ook is er een oorlogsmonument. Men kan naar de top van de Ballon d'Alsace wandelen.

De D465 blijft daarna enige tijd over de bergkam lopen op ruim 1.000 meter hoogte. Ongeveer 3 kilometer zuidelijker slaat de D466 naar het departement Haut-Rhin af, de D466 is deels erg bochtig en daalt snel af naar het op 500 meter hoogte gelegen dorp Sewen. De D465 zelf daalt vanaf hier via een serie haarspeldbochten en bereikt dan het dorp Giromagny op 480 meter hoogte. Daarna volgt een vlakkere route naar de stad Belfort.

Het uitzicht over de D465 vanaf de Ballon d'Alsace.

Geschiedenis

De weg over de Ballon d'Alsace is in de 18e eeuw aangelegd. De weg heeft vooral een toeristisch belang, alhoewel er enig doorgaand belang is tussen de vallei van de Moselle en de stad Belfort. Vanwege de steile hellingen is besloten om de weg over de top van de Ballon d'Alsace aan te leggen en niet via de lager gelegen eigenlijke bergpas. In 1952 is een monument bij de pashoogte geplaatst.

In 1933 werd de weg een onderdeel van de N465, die van Saint-Maurice-sur-Moselle naar Belfort verliep. In 1973 werd deze weg gedeclasseerd en in beide departementen als de D465 genummerd.

Beperkingen

Zoals alle cols in de Vosges is ook de Col du Ballon d'Alsace verboden voor doorgaand vrachtverkeer. Dit verkeer wordt via de N57 geleid. De bergpas is ook verboden voor lokaal vrachtverkeer van meer dan 19 ton. De bergpas is bovendien lastig te berijden voor vrachtwagens.

Referenties


Bergpassen in de Vosges (Vogezen)

Col du Ballon d'AlsaceCol du BonhommeCol du BramontCol de BussangCol de la CharbonnièreCol du DononCol du Grand BallonCol du Haut de RibeauvilléCol d'OderenCol de SaalesCol de Sainte-MarieCol de SaverneCol de la SchluchtCol d'Urbeis