Col du Bonhomme

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col du Bonhomme
Col du Bonhomme.jpg
Hoogte 949 m
Weg D415
Hellingspercentage 7%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col du Bonhomme is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Vosges (Vogezen) in het oosten van het land. De 949 meter hoge bergpas is één van de primaire van de Vosges.

Kenmerken

De Col du Bonhomme is een oost-west georiënteerde bergpas en verloopt vanaf Plainfaing in het departement Vosges tot Le Bonhomme in het departement Haut-Rhin. De pasroute begint vanaf Plainfaing op 540 meter boven zeeniveau en de weg stijgt vrij snel via enkele haarspeldbochten naar de pashoogte. De pashoogte is omgeven door bebossing, maar er is wel enig uitzicht. Op de pashoogte kruist men de Route des Crêtes, een noord-zuid verlopende weg over de bergkam van de Vosges. Aan de oostzijde is de bergpas steiler en de weg kent diverse scherpe bochten en haarspeldbochten. Men daalt af naar het dorp Le Bonhomme dat op 690 meter hoogte ligt. Het eindpunt van de pas ligt wat hoger dan andere bergpassen naar het departement Haut-Rhin. Na Le Bonhomme volgt een vrij lange, maar meer geleidelijke afdaling naar Kaysersberg.

Geschiedenis

De Col du Bonhomme werd al eeuwen gebruikt als handelsroute tussen oost en west. Het was destijds de middelste van de drie belangrijke bergpassen over de Vosges, met de Col de Sainte-Marie naar het noorden en de Col de la Schlucht naar het zuiden. In 1933 werd de weg onderdeel van de N415, die van Saint-Dié-en-Vosges naar de grens met Duitsland bij Neuf-Brisach verliep. Het was de meest directe verbinding tussen Nancy en Colmar. In 2006 werd de gehele N415 gedeclasseerd en werd de weg in beide departementen als de D415 genummerd.

Beperkingen

Zoals alle cols in de Vosges is de Col du Bonhomme verboden voor doorgaand vrachtverkeer, dit moet van de Tunnel Maurice-Lemaire of de A4 of A36 gebruik maken. De bergpas is bovendien verboden voor al het vrachtverkeer van meer dan 19 ton. Hiermee is de Col du Bonhomme voorzien van een wat strengere beperking dan sommige andere bergpassen, waar vrachtverkeer alleen 's nachts niet overheen mag.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Vosges (Vogezen) Flag of France.svg

Col du Ballon d'AlsaceCol du BonhommeCol du BramontCol de BussangCol de la CharbonnièreCol du DononCol du Grand BallonCol du Haut de RibeauvilléCol d'OderenCol de SaalesCol de Sainte-MarieCol de SaverneCol de la SchluchtCol d'Urbeis