Col du Bramont

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col du Bramont
Col du Bramont.jpg
Hoogte 956 m
Weg D13bis D34
Hellingspercentage 7%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col du Bramont, ook wel geschreven als de Col de Bramont, is een 956 meter hoge bergpas in Frankrijk, gelegen in de Vosges (Vogezen).

Kenmerken

De Col du Bramont is een noord-zuid georiënteerde bergpas, gelegen tussen Le Bresse en Wildenstein. De bergpas ligt op de grens van de departementen Haut-Rhin en Vosges en gaat over de hoofdkam van de Vosges. De pasroute begint in het departement Vosges vanaf Le Bresse, dat op 630 meter hoogte ligt. De route volgt eerst een vallei tot 730 meter hoogte, waarna de eigenlijke pasweg begint. De weg stijgt hier over korte afstand ruim 220 meter tot de pashoogte, waarbij er aan de kant van Vosges maar één haarspeldbocht is.

De pashoogte ligt in dichtbebost gebied, er is geen uitzicht op het omliggende landschap. In de nabijheid zijn bergen tussen 1100 en 1300 meter hoogte. Aan de kant van het departement Haut-Rhin is de weg steiler en veel bochtiger, met 14 haarspeldbochten tot het op 580 meter hoogte gelegen Wildenstein. De weg volgt daarna een vallei zuidwaarts tot Fellering, waar aansluiting op de N66 is.

Geschiedenis

De afdaling aan de kant van het departement Haut-Rhin.

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de bergpas. Deze was tussen 1873 en 1918 de grens tussen Duitsland en Frankrijk. Na de Tweede Wereldoorlog is iets ten noorden van de pas een zijtak aangelegd naar de Route des Crêtes, een weg die ooit vanwege militair belang was aangelegd, maar tegenwoordig vooral een toeristisch karakter heeft. Dit is de D34A.

Naam

Veel kaarten en documentatie op het internet geven de naam van de bergpas aan als de Col de Bramont, ter plaatse staan echter borden met de spelling Col du Bramont.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Vosges (Vogezen) Flag of France.svg

Col du Ballon d'AlsaceCol du BonhommeCol du BramontCol de BussangCol de la CharbonnièreCol du DononCol du Grand BallonCol du Haut de RibeauvilléCol d'OderenCol de SaalesCol de Sainte-MarieCol de SaverneCol de la SchluchtCol d'Urbeis