Col du Galibier

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col du Galibier
Col du Galibier.jpg
Hoogte 2.642 m
Weg D902
Hellingspercentage 12%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting oktober-mei
Opengesteld 1880
Kaart kaart

De Col du Galibier is een bergpas in Frankrijk, gelegen op de grens van de departementen Hautes-Alpes en Savoie. De bergpas is 2.642 meter hoog en is wellicht de bekendste van het land.

Kenmerken

De Col du Galibier begint aan de zuidzijde in het département Hautes-Alpes, ter plaatse van de Col du Lautaret op 2.058 meter hoogte. Daarna volgt een stijging door rotsachtig landschap naar de top. Aan de zuidzijde is de weg niet erg breed en het laatste deel tot de pashoogte kent een aantal haarspeldbochten. Een korte smalle tunnel die met verkeerslichten is geregeld gaat op 2.556 meter hoogte onder de pashoogte door. Dit zijn de hoogstgelegen verkeerslichten in Europa.

Op de pashoogte is een kleine parkeerplaats. Men kan hier naar een uitzichtspunt wandelen op 2.704 meter hoogte. De directe omgeving bestaat uit rotsachtige bergen die maar iets hoger zijn dan de bergpas. Richting zuiden wordt het zicht op het Massif des Écrins grotendeels ontnomen door een bergrug ertussen, maar men kan wel de 4.102 meter hoge Barre des Écrins zien. Richting zuidoosten kijkt men de vallei richting Briançon in, die een weids uitzicht biedt. Het meest spectaculaire uitzicht is richting noorden; bij helder weer is de 90 kilometer verderop gelegen Mont Blanc zichtbaar.

De afdaling aan de noordzijde is veel langer dan die aan de zuidzijde. De eerste paar kilometer wordt meteen het grootste hoogteverschil overwonnen. Via tal van bochten en enkele haarspeldbochten daalt men vrij snel af naar zo'n 1.700 meter hoogte. Men bereikt daarna het op 1.400 meter hoogte gelegen Valloire. De weg loopt verder over de lagere Col du Télégraphe, waarna een verdere afdaling tot aan Saint-Michel-de-Maurienne volgt, dat op 700 meter hoogte ligt. De afdaling vanaf de Col du Télégraphe verloopt grotendeels door dichte bossen, met weinig uitzicht. Vlak voor Saint-Michel-de-Maurienne gaat men onder de A43 door.

panorama van de Col du Galibier, links de vallei van de Maurienne, rechts de vallei van de Guisane en het Massif des Écrins.

Geschiedenis

De weg over de Col du Galibier is vanaf 1880 aangelegd, toen Savoie net 20 jaar tot Frankrijk behoorde. In 1891 opende de tunnel onder de pashoogte, waarmee de pas doorgaand te berijden was. De weg is in het midden van de 20e eeuw diverse keren omgelegd en gemoderniseerd. De tunnel onder de pashoogte is in 1976 gesloten voor alle verkeer, waarbij tegelijkertijd een nieuwe weg over de pas is aangelegd, waarmee de Col du Galibier zijn huidige hoogte bereikte. De tunnel is in 2002 opnieuw geopend voor het verkeer, met alternerende verkeersstromen, geregeld met een verkeerslicht, waarvan gezegd wordt dat het de hoogstgelegen verkeersregelinstallatie van Europa is op 2.556 meter hoogte. Fietsers mogen niet door de tunnel en moeten altijd over de pashoogte, terwijl voertuigen zwaarder dan 3,5 ton juist altijd door de tunnel moeten.

De Tour de France loopt regelmatig over de Col du Galibier; deze pas is vaak het hoogste punt van de Tour.

Hedendaags belang

De Col du Galibier heeft hoofdzakelijk een toeristisch belang, maar is in de zomer van groot belang tussen de regio Briançon en de betrekkelijk dichtbevolkte vallei van de Maurienne, aangezien er geen alternatieve routes in de nabijheid zijn. De pas wordt in de winter echter niet opengehouden, waardoor verkeer tussen beide gebieden moet omrijden via de Col de Montgenèvre en de Tunnel du Fréjus, via Italië, wat een kostbare route is gezien de hoge tol voor de tunnel. Als alternatief moet verkeer anders helemaal via Grenoble rijden.

Referenties