Col du Glandon

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col du Glandon
Hoogte 1.924 m
Weg D927
Hellingspercentage 12%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting november-mei
Opengesteld 1898
Kaart kaart

De Col du Glandon is een 1.924 meter hoge bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen, ten zuiden van de vallei van de Maurienne.

Kenmerken

De Col du Glandon richting noorden (Vallée des Villards).

De Col du Glandon is een noord-zuid georiënteerde bergpas, die de vallei van de Maurienne met de vallei van de Romanche verbindt, alhoewel dat laatste onderdeel is van de nabijgelegen en iets hogere Col de la Croix-de-Fer. De pasroute begint in de diepe vallei van de Maurienne in Saint-Étienne-de-Cuines op 460 meter boven zeeniveau. Er volgt dan een lange stijging zuidwaarts door de Vallée des Villards. Een groot deel van deze route ligt in bebost gebied, waarbij er ook nog een aantal kleine dorpjes op de route liggen. De D927 is hier behoorlijk bochtig. Vanaf 1.400 meter hoogte ligt de weg meer in open gebied, de vallei is maar weinig begroeid. De weg stijgt verder, met aan het einde een aantal haarspeldbochten tot de pashoogte op 1.924 meter.

De pashoogte heeft alleen een klein parkeerterrein, maar geen herberg of restaurant. De Col du Glandon ligt op de samenkomst van de bergketens Chaîne de Belledonne, Massif des Arves en de Grandes Rousses. De hoogste toppen liggen naar het westen, waar diverse bergtoppen rond de 2.900 meter hoog zijn, en dus ongeveer 1.000 meter hoger dan de pashoogte. Naar het oosten ligt een lager deel van de Grandes Rousses, de Massif des Arves ligt verder naar het zuidoosten. Ten zuiden van de pas is een korte afdaling waarna de D927 na een paar honderd meter op de D926 eindigt, die de Col de la Croix-de-Fer vormt.

Geschiedenis

De weg over de pas kwam in 1898 gereed, mogelijk was dit de eerste wegverbinding tussen de Maurienne en de vallei van de Romanche, omdat de weg over de Col de la Croix-de-Fer wat later in 1912 gereed kwam. De betekenis van de pasroute is beperkt, het heeft vooral een toeristisch karakter, beide valleien zijn dunbevolkt. De nabijgelegen Col de la Croix-de-Fer naar Saint-Jean-de-Maurienne heeft wat meer betekenis dan de Col du Glandon.

De weg was oorspronkelijk een route nationale, de RN 527, die over 22 kilometer van Saint-Avre naar de Col du Glandon verliep. Deze route werd in 1973 gedeclasseerd, het nummer is daarna nog tot 2006 toegekend geweest aan een 0,8 kilometer lange route in Marseille.

Referenties


Bergpassen in de Franse Alpen

Col AgnelCol d'AllosCol des AravisCol BayardCol de la BonetteCol de la CayolleCol des ChampsCol de la ColombièreCol de la Croix-de-FerCol de l'ÉchelleCol du GalibierCol du GlandonPas de la GrailleCol de GranonCol de l'IseranCol d'IzoardCol de Joux PlaneCol de LarcheCol du LautaretCol de la LombardeCol de LuensCol de la MadeleineCol du Mont-CenisCol de MontgenèvreCol du NoyerCol du Petit-Saint-BernardCol de la RamazCormet de RoselendCol des SaisiesCol de SarenneCol du TélégrapheCol de TendeCol des Toutes AuresCol de TuriniCol de ValbergCol de Vars