Col du Grand-Saint-Bernard

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col du Grand-Saint-Bernard

Colle del Gran San Bernardo

Hoogte 2.469 m
Weg , SS27
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober - mei
Opengesteld 1905
Kaart kaart

De Col du Grand Saint-Bernard (Italiaans: Colle del Gran San Bernardo, Duits: Grosser Sankt Bernhardpass, Nederlands: Grote Sint Bernhardpass) is een bergpas in de Alpen, gelegen nabij de grens van Zwitserland en Italië. De 2.469 meter hoge bergpas is de op twee na hoogste in Zwitserland. Onder de pas ligt de Tunnel du Grand Saint-Bernard.

Kenmerken

De Col du Grand-Saint-Bernard vanaf de Italiaanse zijde.
De pashoogte met het oorspronkelijke bord van de hoogteaanduiding.

De Col du Grand-Saint-Bernard is een noord-zuid georiënteerde bergpas en verbindt de vallei van de Rhône in Zwitserland met de Valle d'Aosta in Italië. Het is de westelijkste bergpas tussen Zwitserland en Italië. De pashoogte ligt geheel in Zwitserland, de grens ligt 400 meter ten zuiden van de pashoogte.

Aan de Zwitserse zijde begint de Col du Grand-Saint-Bernard als de Hauptstrasse 21 vanuit Martigny, gelegen in het Rhônedal op 450 meter boven zeeniveau. Martigny kan gebypasst worden door de A21, aan het einde ervan is een rotonde die de splitsing vormt met de Hauptstrasse 21 naar de Col du Grand-Saint-Bernard en de de weg naar de Col de la Forclaz richting Chamonix in Frankrijk. De stijging van de Hauptstrasse 21 is vrij geleidelijk, met weinig echt steile of bochtige delen. Richting zuiden heeft men uitzicht op besneeuwde bergen met gletsjers, met name van de 3.727 meter hoge Mont Vélan. Het zicht op de 4.314 meter hoge Grand Combin wordt geblokkeerd door lagere bergruggen ervoor. Het laatste dorp voor de pas is Bourg-Saint-Pierre. Hierna begint een ruim 5 kilometer lang traject dat overkapt is, zodat men weinig meekrijgt van de omgeving. Dit deel loopt door het Lac des Toules.

Bij Bourg-Saint-Bernard, dat geen echte plaats is, begint dan de splitsing naar de bergpas en de Tunnel du Grand Saint-Bernard. Dit is al op ruim 1.900 meter hoogte, zodat verkeer niet heel lang hoeft te stijgen voordat men de Col du Grand-Saint-Bernard bereikt. Er zijn slechts 6 haarspeldbochten tussen Bourg-Saint-Bernard en de Col du Grand-Saint-Bernard. De pashoogte ligt volledig in Zwitserland. De omgeving van de pas is bebouwd met een hospice, schuilgelegenheid, winkels en restaurants. Op de pashoogte heeft men richting oosten uitzicht op de 4.314 meter hoge Grand Combin en andere besneeuwde bergen.

Aan de westzijde van de pashoogte ligt een klein meer, waar de grens met Italië is gelegen. Aan Italiaanse zijde daalt de SS27 af, dit is een bochtige route, maar de bochten zijn vrij ruim en hebben niet de vorm van een klassieke haarspeldbocht. Het verschil met de Zwitserse kant is wel groot, aan de Zwitserse zijde zijn afgronden en nauwelijks enige bermbeveiliging, terwijl aan Italiaanse zijde hoge geleiderails staan.

Ongeveer op de boomgrens bereikt men weer het tunneltracé. De route door de tunnel is hier overkapt, de SS27 gaat er onderdoor. Op de lager gelegen delen liggen enkele haarspeldbochten, waarna men de tunnelroute weer kruist bij Saint-Léonard op 1.500 meter hoogte. Vanaf hier vormt de SS27 nog de enige weg, die daarna stevig afdaalt naar het op 600 meter hoogte gelegen Aosta. Aosta heeft een grotendeels ondertunnelde bypass naar de A5, terwijl de SS27 door Aosta voert.

Geschiedenis

De pas werd reeds sinds de Romeinse tijd gebruikt als verbinding tussen Noordwest-Italië en Wallis. In 1050 werd de Hospiz (een schuil- of rustgelegenheid in onbewoond gebied) bovenop de pashoogte gebouwd. Vanuit hier opereerden de Sint Bernhardhonden, die daarna wereldberoemd zijn geworden. In 1905 is de weg over de pas aangelegd, die alleen in de zomer te berijden is. Met de opening van de 5,8 kilometer lange Tunnel du Grand Saint-Bernard in 1964 werd de route in de winter te berijden. De tunnel ligt zo'n 600 meter lager dan de bergpas. De bergpas kent nog steeds een wintersluiting.

Zie ook

Referenties


De Italiaanse zijde van de bergpas.
Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass