Col du Grand Ballon

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col du Grand Ballon
Col du Grand Ballon.jpg
Hoogte 1.343 m
Weg D431
Hellingspercentage 6%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col du Grand Ballon is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Vosges (Vogezen). De bergpas is met 1.343 meter het hoogste punt van de Route des Crêtes en de hoogste in de Vosges.

Kenmerken

Grand Ballon-1.jpg

De Col du Grand Ballon is geen bergpas in de topografische zin, het is namelijk niet het laagste punt tussen twee bergen, maar verloopt juist bijna over de top van de Grand Ballon. De Grand Ballon is 1.424 meter hoog en is het hoogste punt van de Vosges en Noord-Frankrijk. De bergpas verloopt iets langs de top. De Route des Crêtes verloopt grotendeels op meer dan 1.000 meter boven zeeniveau, waardoor er niet echt een duidelijk startpunt van de Col du Grand Ballon is. De bergpas is wel het zuidelijkste deel van de Route des Crêtes die op meer dan 1.000 meter hoogte ligt, naar het zuiden daalt de weg af naar het op 300 meter hoogte gelegen Cernay.

Op de bergpas is een aantal restaurants, een hotel, rodelbaan en parkeergelegenheid. Men kan wandelen naar het radarstation op de top van de Grand Ballon. Men kan op het radarstation de balustrade belopen waardoor men een uitzicht in alle richtingen heeft. Bij helder weer zijn de Zwitserse Alpen zichtbaar. Naar het oosten heeft men zicht op het Rijndal en het Schwarzwald in Duitsland. Ook Mulhouse en Basel zijn goed zichtbaar.

Geschiedenis

Grand Ballon-2.jpg

De Route des Crêtes is tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd, het vormde oorspronkelijk de grens tussen Frankrijk en Duitsland. De weg ligt veelal net iets aan de onderkant van de bergkam aan de westzijde en lag zodoende beschut tegen Duits vuur. Na 1918 kwam de weg geheel op Frans grondgebied te liggen nadat de Alsace weer onder Frans bestuur kwam te staan.

In 1933 werd de weg onderdeel van de N431, die van Le Markstein naar Cernay liep, en het zuidelijke deel van de Route des Crêtes omvatte. Deze weg werd in 1973 gedeclasseerd en als de D431 genummerd. Het nummer N431 is daarna toegekend aan de oostelijke randweg van Metz.

In 1997 is een radarstation op de top van de Grand Ballon geplaatst. Het onbemande radarstation wordt gebruikt door de luchtverkeersleiding in Reims en voor de luchthavens van Strasbourg en Mulhouse.

Beperkingen

In de winter valt veel sneeuw op de toppen van de Vosges, dus de Route des Crêtes is veelal gesloten van november tot april.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Vosges (Vogezen) Flag of France.svg

Col du Ballon d'AlsaceCol du BonhommeCol du BramontCol de BussangCol de la CharbonnièreCol du DononCol du Grand BallonCol du Haut de RibeauvilléCol d'OderenCol de SaalesCol de Sainte-MarieCol de SaverneCol de la SchluchtCol d'Urbeis