Col du Haut de Ribeauvillé

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col du Haut de Ribeauvillé
Col du Haut de Ribeauvillé.jpg
Hoogte 742 m
Weg D416
Hellingspercentage 8%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col du Haut de Ribeauvillé is een 742 meter hoge bergpas in Frankrijk, gelegen in de Vosges (Vogezen).

Kenmerken

De Col du Haut de Ribeauvillé is een oost-west georiënteerde bergpas in de Vogezen, gelegen tussen Ribeauvillé en Sainte-Maire-aux-Mines, beiden gelegen in het departement Bas-Rhin. Ribeauvillé ligt op 250 meter hoogte in het Rijndal, de weg voert daarna door een smal en dichtbebost dal westwaarts, waarbij het hogere deel diverse scherpe bochten kent. Op het hoogste punt is geen uitzicht op de omgeving, de pashoogte is dichtbebost. Aan de westzijde daalt de pasroute sneller af naar Sainte-Marie-aux-Mines, dat op 360 meter hoogte ligt. Hier is aansluiting op de N59.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de pasroute. Over de pasroute verliep oorspronkelijk de N416, die een 24 kilometer lange verbinding van Sainte-Marie-aux-Mines naar Ostheim vormde. Deze route nationale werd in 1973 gedeclasseerd en is sindsdien als de D416 genummerd. Het belang van de bergpas is altijd relatief gering geweest, het meeste verkeer volgde de dalen. Het dorp Ribeauvillé is een historische plaats.

Referenties


Flag of France.svg Bergpassen in de Vosges (Vogezen) Flag of France.svg

Col du Ballon d'AlsaceCol du BonhommeCol du BramontCol de BussangCol de la CharbonnièreCol du DononCol du Grand BallonCol du Haut de RibeauvilléCol d'OderenCol de SaalesCol de Sainte-MarieCol de SaverneCol de la SchluchtCol d'Urbeis