Col du Lautaret

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col du Lautaret
Col du Lautaret.jpg
Hoogte 2.058 m
Weg D1091
Hellingspercentage 9%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1881
Kaart kaart

De Col du Lautaret is een bergpas in Frankrijk, gelegen in het département Hautes-Alpes. De bergpas is 2.058 meter hoog.

Kenmerken

De D1091 over de Col du Lautaret.
De D902 naar de Col du Galibier start op de Col du Lautaret.

De route over de bergpas is vrij lang en begint min of meer in Le Bourg-d'Oisans op 700 meter hoogte en eindigt in Briançon op 1.250 meter hoogte. Het meest lastige deel bevindt zich al vrij vroeg op de route. Ten oosten van Le Bourg-d'Oisans volgt een route door een kloof met enkele tunnels naar het Lac du Chambon op 1.050 meter hoogte. Hierna volgt een geleidelijke en vrij rechte stijging tot La Grave op 1.470 meter hoogte. Vanaf hier gaat een kabelbaan hoog de bergen in. Naar het zuiden ligt de Massif des Écrins, waarbij de 3.983 meter hoge La Meije de hoogste berg in de omgeving van de Col du Lautaret is.

Na La Grave volgt een wat stevigere stijging naar de pashoogte. Dit traject heeft echter maar 2 haarspeldbochten. Het mooiste uitzicht vanaf de bergpas is naar het zuidwesten, waar men de gletsjers van La Meije goed kan zien. De besneeuwde top van de 4.102 meter hoge Barre des Écrins is naar het zuiden zichtbaar. Dit is de meest zuidelijke vierduizender van de Alpen. Bovenop de pashoogte begint de pasweg over de Col du Galibier.

Vanaf de pashoogte daalt men af richting Briançon. Deze afdaling is breed, geleidelijk en nergens erg bochtig. De weg loopt parallel aan het Massif des Écrins, met de mooiste uitzichten naar het westen. Tussen de Col du Lautaret en Briançon liggen enkele kleine skidorpen.

Geschiedenis

De weg over de Col du Lautaret is in 1881 in gebruik genomen. Dit was een redelijk belangrijke verbinding, vanaf Grenoble naar Briançon, de belangrijkste plaats in het oosten van het département Hautes-Alpes, dat oorspronkelijk alleen vanuit Gap goed bereikbaar was. De weg was oorspronkelijk een onderdeel van de N91, maar is in 2006 gedeclasseerd tot de D1091. De Col du Lautaret is de zuidelijkste bergpas van de Alpen waar men in de zomer goed uitzicht heeft over gletsjers en besneeuwde bergen. In 1976-1977 is de kabelbaan naar de gletsjers van La Meije aangelegd. Deze begint in La Grave en stijgt naar maximaal 3.173 meter.

Hedendaags belang

De Col du Lautaret is een belangrijke verbinding voor oost-westverkeer in dit deel van de Alpen. Het is de primaire verbinding tussen Grenoble en Briançon, de pas wordt daarom open gehouden in de winter en is goed uitgebouwd. Er rijdt daardoor ook enig vrachtverkeer over de Col du Lautaret. De pas is ook onderdeel van de Route des Grandes Alpes.

Lawinetunnels

Aan de oostzijde van de pashoogte zijn twee korte tunnels gelegen, de Tunnel des Valois (315 m) en de Tunnel Rif Blanc (154 m). Deze tunnels zijn normaal niet in gebruik, behalve in de winter als het lawinegevaar hoog is. Beide tunnels kruisen een gekanaliseerde rivier. Tevens is er een 380 meter lange reguliere lawinegalerij.

Referenties

De Col du Lautaret, met rechts La Meije (3.983 m).


Flag of France.svg Bergpassen in de Franse Alpen Flag of France.svg

Col AgnelCol d'AllosCol des AravisCol BayardCol de la BonetteCol de la CayolleCol des ChampsCol de la ColombièreCol de la Croix-de-FerCol de l'ÉchelleCol du GalibierCol du GlandonPas de la GrailleCol de GranonCol de l'IseranCol d'IzoardCol de Joux PlaneCol de LarcheCol du LautaretCol de la LombardeCol de LuensCol de la MadeleineCol du Mont-CenisCol de MontgenèvreCol du NoyerCol du Petit-Saint-BernardCol de la RamazCormet de RoselendCol des SaisiesCol de SarenneCol du TélégrapheCol de TendeCol des Toutes AuresCol de TuriniCol de ValbergCol de Vars