Col du Mont-Cenis

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col du Mont-Cenis
Col du Mont-Cenis.jpg
Hoogte 2.081 m
Weg D1006
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting november-mei
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col du Mont-Cenis (Italiaans: colle del Moncenisio of valico del Moncenisio) is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Franse Alpen, nabij Lanslebourg in het departement Savoie. De 2.081 meter hoge bergpas ligt nabij de Italiaanse grens.

Kenmerken

De Col du Mont-Cenis scheidt de vallei van de Maurienne in Frankrijk met de vallei van de Susa in Italië. De pashoogte zelf ligt echter geheel in Frankrijk. Over de pas loopt de Franse D1006 (ex-N6).

De Col du Mont-Cenis begint vanaf Lanslebourg op 1.400 meter hoogte en stijgt aan de noordkant vrij snel via 5 haarspeldbochten naar de pashoogte. De weg is betrekkelijk breed en goed te berijden, maar heeft wel steile stukken. Op de pashoogte zijn een aantal toeristenwinkels en kunnen wandelingen gemaakt worden. Richting noorden heeft men uitzicht over het Massif de Vanoise. Richting zuiden blijft de weg enige tijd op hoger niveau en loopt rond het Lac du Mont-Cenis, een vrij groot stuwmeer dat op 1.974 meter hoogte ligt. Het stuwmeer ligt nog geheel in Frankrijk. Aan de zuidkant van het stuwmeer volgen 6 haarspeldbochten waarbij men afdaalt naar 1.700 meter hoogte. Precies op de boomgrens volgt de grens met Italië, waarna de Italiaanse SS25 afdaalt naar Susa. Dit is een bochtige en vrij steile route door bosgebied met weinig uitzicht. Susa ligt op slechts 500 meter hoogte, waardoor de afdaling aan de zuidkant veel langer is dan aan de noordkant.

De Col du Mont-Cenis is gelegen in het Massif du Mont-Cenis, dat de 3.612 meter hoge Pointe de Ronce als hoogste punt heeft. Deze berg ligt direct ten oosten van de bergpas en kijkt over het Lac du Mont-Cenis uit. De Col du Mont-Cenis ligt 25 kilometer ten noordoosten van de Tunnel du Fréjus, de dichtstbijzijnde alternatieve bergpassen zijn de Col de l'Échelle, 30 kilometer naar het zuidwesten, en de Col du Petit Saint-Bernard, ruim 50 kilometer naar het noorden.

Geschiedenis

De Col du Mont-Cenis is één van de belangrijkste routes over de Westalpen. Begin 19e eeuw is de weg door Napoléon uitgebouwd tot een modernere route. Tussen 1857 en 1871 is een spoortunnel onder de Mont Cenis aangelegd, tegenwoordig wordt die als de spoortunnel van de Fréjus betiteld en ligt westelijker dan de bergpas Col du Mont-Cenis. Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw zijn fortificaties rond de bergpas gebouwd, die na de Tweede Wereldoorlog in onbruik zijn geraakt. De grens tussen Frankrijk en Italië lag oorspronkelijk op de waterscheiding van de Mont Cenis, maar met het verdrag van Parijs van 1947 is de grens opgeschoven en omvatte 82 km² extra land van Italië dat aan Frankrijk werd afgestaan. Daardoor ligt de grens tegenwoordig niet meer op de pashoogte, maar 8 kilometer naar het zuidoosten. Daardoor ligt de gehele pashoogte nu in Frankrijk.

In 1968 is het stuwmeer aangelegd, waarvoor de weg verplaatst moest worden, die is hoger op de hellingen aangelegd, waardoor de weg tegenwoordig een vrij lang stuk heeft dat geen grote hoogteverschillen kent op het hoogste deel van de route. De Col du Mont-Cenis was van groot belang voor verkeer tussen Lyon en Torino, tot in 1980 de Tunnel du Fréjus opende en het belang van de Col du Mont-Cenis sterk afnam. Over de Col du Mont-Cenis verliep oorspronkelijk de N6, die in 2006 werd gedeclasseerd en in het departement Savoie als de D1006 genummerd werd. Aan Italiaanse zijde sluit de strada statale SS25 nog wel aan.

Hedendaags belang

Met de openstelling van de Tunnel du Fréjus in 1980 nam het belang van de Col du Mont-Cenis sterk af, de pas wordt tegenwoordig ook niet meer open gehouden in de winter. Aan Franse zijde liggen ook geen grotere plaatsen die vanaf Italië sneller te bereiken zijn via de Col du Mont-Cenis dan via de Tunnel du Fréjus. De Col du Mont-Cenis is wel een alternatief voor verkeer dat niet de hoge tol voor de tunnel wil betalen.

Referenties