Col du Pertuis

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col du Pertuis
N88 Col du Pertuis.jpg
Hoogte 1.026 m
Weg N88
Hellingspercentage ?%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col du Pertuis is een bergpas in Frankrijk, gelegen in het departement Haute-Loire. De 1026 meter hoge bergpas is onderdeel van de N88 en gelegen in het Centraal Massief.

Kenmerken

De Col du Pertuis is een oost-west georiënteerde bergpas in het departement Haute-Loire. De pasroute verbindt twee delen van de vallei van de Loire, tussen Yssingeaux en Le Puy. De pashoogte is gelegen in de bebouwde kom van het dorp Le Pertuis, gelegen tussen twee iets hogere bergen van 1097 en 1140 meter hoogte. Vanaf Yssingeaux is de stijging vrij beperkt, richting Le Puy kent de N88 een lange afdaling naar de vallei van de Loire. De N88 is ter plaatse een enkelbaans weg, maar op enige afstand ten westen en oosten van de bergpas is de N88 een voie express met 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

Gezien de geringe hoogte werd de route al eeuwen gebruikt voor handel in de regio. Vanaf 1261 bevond zich hier een tolstation. De weg over de pasroute stond bekend als de 'strada velha' (oude weg) tussen Yssingeaux en Le Puy. De tol was één van de laatste die geschrapt werd in de Haute-Loire, vlak voor de Franse Revolutie eind 18e eeuw.

In de 19e eeuw werd de moderne N88 over de pasroute aangelegd. In de 20e eeuw kreeg deze route meer betekenis voor gemotoriseerd verkeer, het was een route die eenvoudiger was dan door de canyons van de Loire. Vanaf de jaren '70 werd de N88 tussen Saint-Étienne en Le Puy in fases uitgebouwd tot een voie express met 2x2 rijstroken. De route over de Col du Pertuis is hiervan het laatste ontbrekende deel.

De Col du Pertuis is de op één na hoogste bewegwijzerde bergpas van de N88 door het Centraal Massief, alhoewel de route tussen Le Puy en Mende meerdere trajecten kent die hoger gelegen zijn dan de Col du Pertuis.

Referenties