Col du Pillon

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col du Pillon
Hoogte 1.546 m
Weg H142
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? ?
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col du Pillon is een bergpas in Zwitserland, gelegen tussen de kantons Bern en Vaud. De bergpas is 1.546 meter hoog, eroverheen loopt de Hauptstrasse 142.

Kenmerken

De Col du Pillon begint in Gsteig in het kanton Bern op circa 1.200 meter boven zeeniveau. Vanaf hier is het een eenvoudige rit naar de pashoogte, die aan deze kant geen steile stukken of haarspeldbochten kent. De grens tussen Bern en Vaud bevindt zich op de Col du Pillon. Vervolgens daalt de weg af naar Ormont-Dessus, dit stuk is wat steiler met een paar scherpe bochten. Daarna daalt men nog wat verder af tot bij Leysin op circa 1.100 meter hoogte, waar de Col des Mosses aansluit. Daarna volgt feitelijk het steilste deel, de afdaling naar Aigle in het Rhônedal. Vanaf hier kan men verder via de A9.

Geschiedenis

De Col du Pillon is een eenvoudige route, en wanneer de bergpas exact is opengesteld is niet bekend, waarschijnlijk ergens in de 19e eeuw. De bergpas is de meest oostelijke tussen Bern en Vaud, en het is tevens de eerste bergpas ten westen van de Grimselpass, die hemelsbreed 90 kilometer oostelijker ligt. Desondanks heeft de Col du Pillon niet zo'n heel groot belang. Doorgaand verkeer kan via de Col des Mosses of via de snelwegen A12 en A9. Alleen vanuit het Berner Oberland naar West-Wallis is de Col du Pillon de snelste route.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass