Col du Sanetsch

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Col du Sanetsch
Gray.png
Hoogte 2.252 m
Weg
Hellingspercentage 9,5%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober-mei
Opengesteld 1959
Kaart kaart

De Col du Sanetsch (ook wel Col de Sénin, Duits: Sanetschpass) is een bergpas in Zwitserland. Van oudsher vormde de pas de taalgrens tussen Franstalig en Duitstalig gebied, maar de pas ligt volledig in Wallis en is ook slechts vanuit Wallis per auto of motor bereikbaar. Daardoor is tegenwoordig het deel van Wallis dat ten noorden van de pas ligt Franstalig.

Kenmerken

De weg naar de Col du Sanetsch begint in Sion, de hoofdstad van Wallis, gelegen in het dal van de Rhône aan de A9. Door de beschutte ligging van het dal, met aan beide zijden hoge bergen, is het klimaat hier voor Zwitserse begrippen zeer zacht. Het gebied kent daarom veel wijnbouw. De weg naar de Col du Sanetsch gaat na Sion tussen de wijnranken door naar Savièse, met fraaie uitzichten op het Rhônedal. De weg slingert naar boven en langzaamaan worden steeds meer bergtoppen ten zuiden van het Rhônedal goed zichtbaar. Nadat Savièse is verlaten wordt de weg een stuk smaller en gaat het naar het noorden, door het bos heen. Het is nu nog 20 kilometer tot de pashoogte en het gaat gelijk goed omhoog, met meerdere haarspeldbochten en een paar tunneltjes. Enkele gehuchten volgen en de weg kruist een paar keer met een brug de wild stromende rivier La Morge. Het landschap wordt leger en de weg bereikt de boomgrens. Daarna is ineens alle begroeiing weg en gaat de weg door een rotsachtig gebied, door een 800 meter lange, smalle en schaars verlichte tunnel. Het wegdek in de tunnel is van matige kwaliteit en het verdient de aanbeveling op dit stuk voorzichtig te rijden. Dat geldt zeker voor het deel direct na de tunnel, dat in slechte staat is en door de ligging tussen de rotsen en afbrokkelend gesteente meer lijkt op een onverharde weg. Gelukkig wordt het wegdek gauw beter en de laatste kilometers tot de pashoogte zijn goed te doen. Tussen de bergweiden door slingert de weg mooi naar boven en eenmaal op de pashoogte aangekomen is er een mooi uitzicht op de Walliser Alpen in het zuiden en de Tsanfleurongletsjer in het westen. De bergen direct rondom de pas zijn rond de 3.000 meter hoog, waardoor de Col du Sanetsch wat dat betreft wat minder indrukwekkend is dan de oostelijker gelegen passen zoals de Grimselpass, die omgeven zijn door hogere bergen. Na de pashoogte volgt een korte afdaling naar het Lac de Sénin, ook wel Sanetschsee genoemd. Hier eindigt de weg op 2.034 meter hoogte bij de stuwdam. De verdere afdaling naar Gsteig in het kanton Bern is slechts te voet mogelijk over een smal pad, of per kabelbaan.

Geschiedenis

De Col du Sanetsch werd in de middeleeuwen al gebruikt en werd een handelsroute voor wijn en fruit vanuit de regio rond Savièse naar het noorden. In de 19e eeuw werd de route verbeterd. Tussen 1959 en 1966 werd de stuwdam gebouwd, waarvoor de weg naar de Col du Sanetsch en verder tot aan het Lac de Sénin is aangelegd. Een doortrekking van de weg naar Gsteig bleek vanwege het terrein een te moeilijke opgave. Hemelsbreed liggen de beide uiterste punten die per weg bereikbaar zijn nog geen twee kilometer uit elkaar. De dichtstbijzijnde routes die wel voor autoverkeer geschikt zijn liggen op grote afstand. Naar het westen kan het verkeer van Gsteig naar Sion over de Col du Pillon en dan via Martigny over de A9, naar het oosten loopt de route eerst in noordoostelijke richting via Gstaad en Zweisimmen naar Spiez, om vanaf daar de weg naar Kandersteg te nemen richting de Lötschbergtunnel waar een autotrein de verbinding met Goppenstein in Wallis verzorgt.

Door middel van de kabelbaan van Gsteig naar het Lac du Sénin en een aansluitende busdienst is er in de zomer wel een OV-verbinding van Gsteig naar Sion via de Col du Sanetsch.

Referenties


Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass