Col du Sanetsch

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Col du Sanetsch
Hoogte 2.252 m
Weg
Hellingspercentage 9,5%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober-mei
Opengesteld 1959
Kaart kaart

De Col du Sanetsch (ook wel Col de Sénin, Duits: Sanetschpass) is een bergpas in Zwitserland, gelegen in Wallis. Van oudsher vormde de pas de taalgrens tussen Franstalig en Duitstalig gebied, maar de pas ligt volledig in Wallis en is ook slechts vanuit Wallis per auto of motor bereikbaar. Daardoor is tegenwoordig het deel van Wallis dat ten noorden van de pas ligt Franstalig.

Kenmerken

De Col du Sanetsch is een noord-zuid georiënteerde bergpas, die echter niet geheel te berijden is, het Bernse deel van de pasroute is nooit aangelegd, zodat het een doodlopende pasroute is. De pasroute begint vanuit het Rhônedal, het verkeer kan de pas vanuit Conthey of Sion benaderen, op 1000 meter hoogte komen beide routes samen en begint de vrij lange stijging. Tot circa 1700 meter hoogte is er veel verspreide bebouwing. Het deel dat tussen 1400 en 1900 meter hoogte ligt kent de meeste haarspeldbochten, waarbij de pasroute geleidelijk boven de boomgrens komt, die hier op circa 1700 meter ligt. De weg kent daarna geen bochtige delen meer, dit deel stijgt geleidelijker.

Het traject tot aan de pashoogte is wel smal en voert deels langs rotswanden met veel gruis dat over de weg ligt. De pasroute kent aan de zuidzijde twee tunnels, die smal en slecht verlicht zijn. Het passeren van tegenliggers is lastig. De pashoogte ligt op 2252 meter boven zeeniveau, hier zijn geen voorzieningen, wel een parkeerplaats als startpunt van wandelingen. Richting westen heeft men zicht op de Tsanfleurongletsjer, een vrij vlakke gletsjer die onderdeel is van het berggebied Les Diablerets, dat een maximale hoogte van 3210 meter bereikt. Naar het oosten liggen ruige bergen met de 3035 meter hoge Arpelistock als hoogste punt.

Aan de noordzijde van de pashoogte loopt de weg nog enkele kilometers verder door een ruige vallei, één van de hoogstgelegen valleien met een wegverbinding in Zwitserland. De weg voert langs het Lac du Sanetsch, een klein stuwmeer. De weg voert langs de stuwdam en eindigt enkele honderden meters van de grens met het kanton Bern op circa 2050 meter hoogte. Hier is een kabelbaan naar Gsteig en een aantal voorzieningen.

De Col du Sanetsch, blik richting zuiden.

Naamgeving

De pas had oorspronkelijk de Franse naam Col du Sénin en de Duitse naam Sanetschpass, aangezien het op de taalgrens ligt. De Franse naam is uiteindelijk opgegaan in de naam Col du Sanetsch, de oude naam Col du Sénin wordt weinig gebruikt en ter plaatse niet meer aangegeven. De Duitse naam Sanetschpass wordt ook niet aangegeven, mede doordat de pasroute niet vanuit Duitstalig Zwitserland te bereiken is en dus daar ook niet bewegwijzerd wordt.

Hydrologie

Bij de pashoogte ontspringt de rivier de Saane (Frans: Sarine), die een zijrivier is van de Aare en daarmee de Rijn. Dit is een klein deel van Wallis dat afwatert naar de Noordzee in plaats van de Middellandse Zee.

Geschiedenis

De zuidzijde van de Col du Sanetsch.

De Col du Sanetsch werd in de middeleeuwen al gebruikt en werd een handelsroute voor wijn en fruit vanuit de regio rond Savièse naar het noorden. In de 19e eeuw werd de route verbeterd. Tussen 1959 en 1966 werd de stuwdam gebouwd, waarvoor de weg naar de Col du Sanetsch en verder tot aan het Lac de Sénin is aangelegd. Een doortrekking van de weg naar Gsteig bleek vanwege het terrein een te moeilijke opgave. Hemelsbreed liggen de beide uiterste punten die per weg bereikbaar zijn nog geen twee kilometer uit elkaar. De dichtstbijzijnde routes die wel voor autoverkeer geschikt zijn liggen op grote afstand. Naar het westen kan het verkeer van Gsteig naar Sion over de Col du Pillon en dan via Martigny over de A9, naar het oosten loopt de route eerst in noordoostelijke richting via Gstaad en Zweisimmen naar Spiez, om vanaf daar de weg naar Kandersteg te nemen richting de Lötschbergtunnel waar een autotrein de verbinding met Goppenstein in Wallis verzorgt.

Door middel van de kabelbaan van Gsteig naar het Lac du Sénin en een aansluitende busdienst is er in de zomer wel een OV-verbinding van Gsteig naar Sion via de Col du Sanetsch. Ondanks dat het einde van de weg hemelsbreed maar 3 kilometer van Gsteig ligt, en minder dan 2 kilometer van de dichtstbijzijnde wegen in het kanton Bern, moet het wegverkeer een omweg van 110 kilometer maken om daar te komen.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass