Col du Somport

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France-Spain.png
Col du Somport

Puerto de Somport

Col du Somport.jpg
Hoogte 1.640 m
Weg N-330a
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col du Somport (Frans) of Puerto de Somport (Spaans), kortweg Somport is een bergpas in de Pyreneeën, op de grens van Frankrijk en Spanje. De 1.640 meter hoge bergpas is gelegen in de westelijke helft van de Pyreneeën en verbindt Pau met Jaca.

Kenmerken

De Col du Somport is een noord-zuid georiënteerde bergpas in de westelijke helft van de Pyreneeën. De bergpas verbindt de Val d'Aspe aan de Franse kant met de Valle del Aragón aan de Spaanse kant. Vanaf Frankrijk begint de eigenlijke pasroute op een kruispunt met de N134, vlak voor het tunnelportaal van de Tunnel du Somport, die onder de bergpas door loopt. Via een ongenummerde weg stijgt de weg van 1.100 naar 1.600 meter. Aan Franse zijde is de weg deels behoorlijk smal, maar beschikt gedeeltelijk ook over kruipstroken. De eerste helft van de stijging voert door bebost gebied, de tweede helft voert door meer open gebied, de pashoogte ligt ongeveer op de boomgrens.

Op de pashoogte van 1.640 meter (1.632 meter wordt ook genoemd) is een zijweg naar het skiresort Canchandú. Aan Spaanse zijde sluit de N-330a aan. Aan Spaanse zijde voert de weg door meer spectaculair landschap, met zicht op hoge rotsbergen die tot in juni nog sneeuwbedekt kunnen zijn. De weg is aan Spaanse zijde ook beter uitgebouwd, aangelegd voor snelheden tot 100 km/h met brede rijstroken en smalle vluchtstroken. De weg daalt hier af naar 1.100 meter hoogte bij Canfranc-Estación. Na dit dorp eindigt de pasweg weer op een aansluiting met de N-330 naar Jaca bij het zuidelijk portaal van de Túnel de Somport.

Geschiedenis

De Col du Somport werd al in de Romeinse tijd gebruikt om de Pyreneeën te oversteken, via wat bekend stond als de Via Tolosana. Omdat de Pyreneeën een natuurlijke grens vormen tussen noord en zuid is de route veel gebruikt voor invasies in de loop der eeuwen. Aan de Spaanse zijde zijn forten gebouwd. De pashoogte wordt ook gebruikt door pelgrims die de Camino de Santiago volgen naar Santiago de Compostela.

Het is niet duidelijk wanneer de huidige weg over de pashoogte is aangelegd. Het was relatief lang een doorgaande route, tot in 2003 de Tunnel du Somport werd aangelegd, waardoor doorgaand verkeer niet meer over de Col du Somport hoeft. Afgezien van de winterperiode, wanneer er veel wintersportverkeer naar Canchandú is, wordt de Col du Somport nauwelijks gebruikt door het verkeer.

Door milieuorganisaties werd gevreesd dat de bouw van de tunnel het transitverkeer door dit deel van de Pyreneeën sterk zou doen toenemen, als onderdeel van de E7 tussen Bordeaux en Zaragoza. In de praktijk rijdt er amper verkeer over de Franse N134 en de Spaanse N-330.

De Puerto de Somport (Spaanse zijde).

Verkeersintensiteiten

Aan Franse zijde worden gemiddeld 370 voertuigen per dag geregistreerd. Aan Spaanse zijde worden gemiddeld slechts 197 voertuigen per dag geregistreerd. De verkeersintensiteiten zijn seizoensgebonden, er liggen twee skioorden aan de Spaanse kant van de Col du Somport die in de winter meer verkeer trekken dan in de zomer. Het Spaanse deel tussen de pashoogte en Canfranc verwerkt gemiddeld 544 voertuigen per dag.

Referenties