Col du Soulor

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Col du Soulor
Col du Soulor.jpg
Hoogte 1.474 m
Weg D918
Hellingspercentage 9%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Col du Soulor is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Pyreneeën. De 1474 meter hoge bergpas is gelegen ten westen van Argelès-Gazost in het departement Hautes-Pyrénées.

Kenmerken

De Col du Soulor is een oost-west georiënteerde bergpas, alhoewel er drie wegen zijn die op de pashoogte samenkomen. De D918 vormt de oost-westroute van Argelès-Gazost naar de Col d'Aubisque en Laruns, de D126 voert noordwaarts vanaf de pashoogte naar Arthez-d'Asson en het laagland ten westen van Lourdes. Vanwege de hoogteverschillen wordt de route van Argelès-Gazost naar Arthez-d'Asson vaak gezien als de primaire pasroute, aangezien de D918 naar de Col d'Aubisque ten westen van de Col du Soulor nauwelijks verder afdaalt.

De D918 begint vanuit Argelès-Gazost op 450 meter boven zeeniveau en begint dan aan een vrij lange maar redelijk geleidelijke stijging naar de pashoogte. De weg voert door een dal met enkele dorpjes, weilanden en wat lichte bebossing. Het eerste deel stijgt naar het dorp Arrens-Marsous dat op bijna 900 meter hoogte ligt. Daarna volgt een meer bochtige stijging naar de pashoogte.

De pashoogte ligt boven de boomgrens en biedt een mooi uitzicht op de Pyreneeën. Het landschap is woester dan vergelijkbare hoogtes in de Alpen. Er zijn parkeerplaatsen en wat horeca. Naar het zuiden heeft men uitzicht op bergen van ongeveer 2600 meter hoogte. Aan de westkant van de pas splitst de D126 zich af, deze daalt behoorlijk fors af naar het laagland ten westen van Lourdes, in het departement Pyrénées-Atlantique. De departementsgrens ligt echter niet op de pashoogte, maar enkele kilometers westelijker. De D918 voert verder westwaarts over een steile berghelling en is een spectaculaire, maar smalle route. Deze voert naar de westelijker gelegen Col d'Aubisque.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de Col du Soulor. De weg was vermoedelijk al vroeg te berijden omdat het geen lastige pasroute is en bovendien door zijn relatief geringe hoogte minder last heeft van winterweer. De naam Soulor is een toponiem uit de Pyreneeën, het geeft een locatie aan die een groot deel van de dag in de zon ligt. Aan gezien er zowel naar het oosten en westen geen hoge bergen in de nabijheid zijn heeft de Col du Soulor van 's ochtends tot 's avonds zonlicht. De zon staat een groot deel van het jaar hoog genoeg in de middag zodat de bergen naar het zuiden deze niet blokkeren.

De Col du Soulor heeft weinig betekenis voor doorgaand verkeer. Samen met de nabijgelegen Col d'Aubisque verbindt de weg twee grote valleien van de Pyreneeën, die van de rivier de Ousse en die van de Ossau. Het is de eerste oost-westverbinding ten noorden van de grens met Spanje. Er zijn weinig skigebieden in deze regio, alleen Gourette ten westen van de Col d'Aubisque heeft een klein skigebied. De Val d'Azun heeft loipes.

De Tour de France passeert met enige regelmaat over de Col de Soulor, vaak in combinatie met de nabijgelegen Col d'Aubisque. Vanwege de geringe afdaling richting westen wordt dit traject vaak niet als klim betiteld.

Col du Soulor-2.jpg

Restricties

De pasroute is berijdbaar gedurende het gehele jaar, vanwege de geringe hoogte is de Col du Soulor niet zo beïnvloedt door winterweer als hogere passen in de regio. De pasroute is verboden voor zwaar vrachtverkeer.

De D918 is ten westen van de pashoogte, richting de Col d'Aubisque, 's nachts afgesloten voor voertuigen tussen 3 en 9 ton. Overdag geldt periodiek éénrichtingsverkeer voor voertuigen tussen 3 en 9 ton, namelijk van 6-13 uur richting Col d'Aubisque en tussen 13 en 20 uur richting de Col du Soulor. Dit is vanwege de smalle route tussen beide bergpassen.

Referenties