Colima

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Colima.png
Colima.png
Hoofdstad Colima
Grootste stad Manzanillo
Oppervlakte 5.625 km²
Inwonertal 651.000
Lengte snelwegennet 24 km
Eerste snelweg 1989
Afkorting COL

Colima is een staat van Mexico, gelegen in het zuidwesten van het land. De staat is één van de kleinste van het land, en telt slechts 650.000 inwoners. De hoofdstad is het gelijknamige Colima, de grootste stad is Manzanillo.

Inleiding

Colima ligt aan de Pacifische Oceaan, en grenst in het noorden aan Jalisco en in het oosten aan Michoacán de Ocampo. De staat meet maximaal 125 kilometer van oost naar west en 90 kilometer van noord naar zuid. De staat is klein, en het noorden wordt gedomineerd door de vulkaan de Colima, die net in Jalisco ligt. Het zuiden heeft een kustgebergte. Colima ligt niet zo hoog als omliggende staten, de meeste vlakkere gebieden liggen niet hoger dan 800 meter boven zeeniveau. De hoofdstad is Colima, landinwaarts gelegen. De grootste stad is de havenstad Manzanillo. De enige andere grotere stad is Tecomán.

Wegennet

De Autopista Guadalajara - Colima ter hoogte van Cuauhtémoc.

Het wegennet van Colima is relatief dicht, mede vanwege de korte afstanden en de geografische verspreiding van de grootste plaatsen. Er is een doorgaande kustroute, en een route vanaf de kust naar Colima, en verder landinwaarts naar Guadalajara in Jalisco. Er is één autopista in Colima, namelijk de zuidelijkste 24 kilometer van de Autopista Guadalajara - Colima. Colima heeft een ongelijkvloerse oostelijke bypass. De verbinding van Colima naar Tecomán is met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar is geen volwaardige snelweg. Tevens is de weg van Tecomán naar Manzanillo een 2x2-weg. Er is geen directe route van Colima naar Manzanillo, men moet via Tecomán.

Geschiedenis

In 1989 opende de enige snelweg van de staat Colima, namelijk de autopista Guadalajara - Colima. Andere 2x2-wegen hebben een onbekende openingsdatum.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas