Collin County Outer Loop

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Collin County Outer Loop map.png

De Collin County Outer Loop is een gedeeltelijk voltooide loop in Collin County, Texas, een suburbaan gebied ten noorden van Dallas.[1] Het is gepland om uiteindelijk een autosnelweg te worden, maar vooralsnog zijn er alleen gedeeltelijke frontage roads van voltooid.

Routebeschrijving

De Collin County Outer Loop is gepland als een oost-west en noord-zuidverbinding door het noorden en oosten van Collin County. Het oost-westgedeelte voert door Celina, Melissa en Anna en heeft aansluitingen op de Dallas North Tollway, de US 75 en SH 121. Oostelijker verloopt de route door nog agrarisch gebied en buigt rond Blue Ridge naar het zuiden af. De Collin County Outer Loop verloopt dan in de toekomst zuidwaarts, ten oosten van Farmersville langs, waar men de US 380 kruist. Via Josephine voert de geplande route dan tot aan de Interstate 30 nabij Royse City.

Geschiedenis

Collin County groeit sinds de jaren '70 extreem snel omdat de suburbanisatie van Dallas Collin County bereikte. Het inwonertal van Collin County bedroeg in 1970 slechts 67.000, daarna zeer snel groeiend naar 491.000 in 2000 en daarna verdubbelend tot 1.064.000 in 2020.[2] De groei vond in eerste instantie in het zuiden van Collin County plaats, waar al grootschalige weginfrastructuur was zoals de US 75, US 380 en SH 121. In het noorden en oosten van Collin County ontbrak dit echter, daartoe is de Collin County Outer Loop ontworpen.

In het verleden waren er ook plannen voor de Dallas outer loop, die in Collin County echter zuidelijker voorzien was, dichter bij de US 380 en McKinney.

De planvorming van een Collin County Outer Loop begon in het jaar 2000, om een right of way van 500 foot (150 meter) breed te reserveren voor een toekomstige autosnelweg. Vanwege de hoge kosten en toen nog geringe verkeersintensiteiten in het gebied zijn de eerste delen in eerste instantie als frontage roads aangelegd.

In 2012 opende het eerste 7,5 kilometer lange deel van de Collin County Outer Loop, één frontage road van een toekomstige freeway tussen de US 75 en SH 121 tussen Melissa en Anna.[3] Het tweede deel opende 10 jaar later, in oktober 2022 opende een 7,5 kilometer lange frontage road langs Celina,[4] tussen de Dallas Parkway en FM 2478.[5]

Toekomst

De Collin County Outer Loop wordt ontwikkeld in vijf segmenten, waarbij in eerste instantie alleen de frontage roads of zelfs maar één frontage road wordt aangelegd, zodat de corridor in elk geval vrij blijft van bebouwing. In de toekomst kan een freeway of tolweg worden aangelegd tussen de frontage roads. In 2019 werd besloten om de autosnelweg tolvrij te realiseren.[6]

In 2023 begon de bouw van het deel tussen Celina en de US 75.[7]

Het is ook gepland om aansluitend in Denton County een deel aan te leggen.[8]

Referenties