Columbia

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Columbia South Carolina.jpg

Columbia is de hoofdstad en grootste stad van de Amerikaanse staat South Carolina. De stad telt 133.000 inwoners en heeft een agglomeratie van 825.000 inwoners (2017), en heeft een stevige bevolkingsgroei. De stad is vernoemd naar Christopher Columbus.

Inleiding

Columbia zelf is niet zo heel groot, maar kent een vrij groot en snelgroeiend stedelijk gebied eromheen. De stad is gelegen aan de rivieren Broad en Congaree, die bij het centrum samenkomen. Verder is het Lake Murray dichtbij. De agglomeratie meet zo'n 25 kilometer van oost naar west en noord naar zuid. Rondom de stad liggen subtropische regenwouden en moerassen. De stad heeft een redelijk zakencentrum en het gebied is een belangrijk oord voor welvarende gepensioneerden die vanuit andere delen van de Verenigde Staten hierheen verhuizen. Desondanks groeit Columbia minder snel dan de grote steden in de naburige staten North Carolina, Georgia en Florida.

Het stedelijk gebied heeft vrij vaak last van een inversielaag die alle uitstoot dagenlang laat accumuleren onder de inversielaag, zodat de luchtkwaliteit verslechterd. De zomers zijn heet en extreem vochtig. Bij de stad ligt Fort Jackson, een grote trainingsbasis van het Amerikaanse leger.

Wegennet

Columbia heeft een goed uitgebouwd snelwegennet, waarbij 3 hoofdroutes van Interstate Highways elkaar kruisen. De Interstate 20 komt vanuit het westen, uit Atlanta en Augusta, en loopt naar Florence, terwijl de Interstate 26 de overige drie grotere stedelijke gebieden met de hoofdstad verbindt. De Interstate 77 begint in de stad en loopt naar de grote stad Charlotte in het noorden. Daarnaast zijn er nog twee korte snelwegen, de Interstate 126 die de westkant van het centrum ontsluit, en de SR-277 die de oostkant van het centrum ontsluit. De I-20, I-26 en I-77 vormen samen een denkbeeldige ringweg om de stad, alhoewel die niet per se als zodanig functioneerd.

Congestie

Columbia is enigszins filegevoelig. Een groot deel van het doorgaande verkeer in de staat komt rond de stad samen en de knooppunten zijn verouderd, met name het knooppunt tussen I-20 en I-26 is chronisch overbelast. Ook zijn de snelwegen van en naar Columbia toe aan een verbreding.

Het stedelijk gebied groeit snel, waardoor de druk op het wegennet toeneemt, maar de verkeersdruk wordt enigszins gecompenseerd doordat veel gepensioneerden hierheen verhuizen, en niet in de spits naar het werk rijden.

Referenties


Freeways in Columbia

Interstate 20Interstate 26Interstate 77Interstate 126SR-277 Northeastern Freeway