Salland-Twentetunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Combitunnel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Salland-Twentetunnel
Kruist Landtunnel (Nijverdal)
Lengte ~490 meter
Openstelling 29-08-2015
Intensiteit 13.000 mvt/dag
Tunnelcategorie C
Locatie kaart

De Salland-Twentetunnel,[1] ook wel bekend als de Combitunnel Nijverdal, is een tunnel in Nederland, gelegen in de N35 te Nijverdal. De tunnel is een unieke combinatie van een wegtunnel en een spoortunnel, namelijk de spoorlijn Zwolle - Enschede. De tunnel heeft een gesloten deel van circa 490 meter.

Kenmerken

De Salland-Twentetunnel.
De Salland-Twentetunnel in aanleg in april 2014.

De Salland-Twentetunnel is aangelegd ter hoogte van de voormalige spoorlijn door Nijverdal, en begint direct ten westen van de Joncheerelaan, en eindigt even ten oosten van de Meiboomstraat, met een totale gesloten lengte van circa 490 meter. De tunnel ligt tussen de Steen van Ommerenstraat en de Bouwmeesterstraat in, circa 110 meter ten noorden van de voormalige N35 (Grotestraat) in Nijverdal. De tunnel heeft 3 buizen; twee voor het wegverkeer en één voor de spoorlijn. De N35 heeft 2x1 rijstroken met vluchtstroken. In de tunnel is een ruimtereservering voor 2x2 rijstroken met het oog op de verdere ombouw van de N35 tussen Zwolle en Wierden naar een stroomweg.[2] De maximumsnelheid in de tunnel is 80 km/h. De bouw van de tunnel kostte € 307 miljoen inclusief de aanpassingen van het spoor.[3]

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

In 1881 opende het station van Nijverdal op de spoorlijn Zwolle - Almelo. Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw had Nijverdal een klein netwerk van spoorlijnen, voornamelijk vanwege de fabrieken in het dorp, maar ook een lokale spoorlijn van Nijverdal naar Neede. Deze werd in 1935 gesloten, maar gedurende langere tijd bestond een spoorlijn naar de textielfabriek in het zuiden van Nijverdal. Deze lijn had een overweg in de Grotestraat ter hoogte van het huidige kruispunt met de Máximastraat. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was Nijverdal relatief klein, en bestond vooral uit lintbebouwing langs de Grotestraat en enkele andere straten in de omgeving. In de jaren '60 en '70 werden meer uitbreidingswijken aangelegd, en werd de Grotestraat een belangrijke winkelstraat. De overweg in de Grotestraat bestond nog tot in de jaren '70.

Planvorming

Met de toename van doorgaand verkeer nam ook de druk op de Grotestraat in Nijverdal toe. Ook bestemmingsverkeer van en naar Nijverdal was in grote mate afhankelijk van de Grotestraat, omdat dit de enige doorgaande oost-westweg door Nijverdal is. In 1968 werd een eerste verkeersstudie voor de route door Nijverdal uitgevoerd. Al vanaf omstreeks 1970 werden plannen gemaakt voor een verbetering van de rijksweg 35 door Nijverdal. In januari 1989 is een startnotitie/MER gepubliceerd en vroeg de gemeente Hellendoorn aan Rijkswaterstaat om een tunnel aan te leggen.[4] Gehoopt werd om in 1990 een tracébesluit vast te stellen voor de N35 door Nijverdal, maar het kabinet Lubbers-II viel en de passage van Nijverdal verdween tijdelijk van de rijksagenda. De kosten voor een tunnel in Nijverdal werden destijds geraamd op 160 miljoen gulden.

Tracébesluit

Een tracébesluit werd uiteindelijk op 22 december 1995 genomen, overigens voor de gehele N35 van Zwolle tot Almelo als autoweg, met 2x2 rijstroken bij Wierden en Raalte, met elders 2x1 rijstroken. Alleen de trajectdelen Wierden - Almelo en de passage Nijverdal werden destijds opgenomen in het MIT. Het lukte helaas niet een sluitende financiering te krijgen. Zodoende is in 2001 een regiofonds opgezet om de aanleg te financieren. Oorspronkelijk was de tunnel te smal gedimensioneerd om 2x2 rijstroken op een later moment mogelijk te maken, de tunnel was per bak 40 centimeter te smal ontworpen, op 7,10 meter in plaats van 7,50 meter per tunnelbuis. In 2006-2007 is hiervoor extra geld beschikbaar gesteld om op een later moment zonder grote overlast de tunnelbak met 2x2 rijstroken in gebruik te kunnen nemen. Ook was het oorspronkelijk niet gepland om een dak op de tunnelbak van de spoorlijn aan te leggen. Na de overdracht van de N69 ten zuiden van Eindhoven in 2009 was de N35 in Nijverdal de laatste rijksweg in Nederland die nog door een winkelstraat ging.

Aanleg

In 2009 werd gestart met de aanleg van de Salland-Twentetunnel en het verlegde tracé van de N35. Oorspronkelijk zou de tunnel al in 2013 openen. Vanwege het aanpassen van de tunnelwet in 2011 moesten de bestaande contracten opengebroken worden. De aanleg liep hierdoor 12 maanden vertraging op en de geplande opening werd verschoven naar eind 2014. Op 6 april 2012 werd een mijlpaal bereikt, het dak van de tunnel was op die datum geheel voltooid.[5] Op 17 september 2012 is de naam van de tunnel bekendgemaakt, de Salland-Twentetunnel. Sinds 1 april 2013 rijden de treinen door de tunnel. De openstelling voor het wegverkeer zou plaatsvinden op 11 december 2014, maar is vertraagd geraakt vanwege ICT-problemen.[6][7] De openstelling vond uiteindelijk plaats op 29 augustus 2015.[8][9]

Verkeersintensiteiten

In 2019 reden dagelijks 13.000 voertuigen door de tunnel.[10]

Externe links

Referenties