Comoros

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of the Comoros.svg
جزر القمر‎, Juzur al-Qamar
Comoros.png
Hoofdstad Moroni
Oppervlakte 2.235 km²
Inwonertal 798.000
Lengte wegennet 673 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode COM

De Comoros is een eilandengroep in Afrika. Het land omvat 4 eilanden en is ongeveer ter grootte van een kleine Nederlandse provincie. Het land telt bijna 800.000 inwoners en de hoofdstad is Moroni.

Inleiding

De Comoros zijn gelegen ten oosten van de noordkust van Mozambique en ten noordwesten van Madagaskar. Het eiland Mayotte wordt als onderdeel van de Comoros beschouwd, maar de Comorese overheid is er niet actief en Frankrijk bestuurt Mayotte nog als overzees gebiedsdeel. Het belangrijkste eiland is de Grande Comore, waar ook de hoofdstad Moroni is gelegen. Moheli en Anjouan zijn de andere twee eilanden. De Comoros liggen circa 300 kilometer uit de kust van Mozambique. De eilanden zijn bijzonder bergachtig. Het hoogste punt is de Mount Khartala op 2.361 meter hoogte.

De Comoros werden in 1975 onafhankelijk van Frankrijk, met uitzondering van het eiland Mayotte. Het land kende sindsdien autoritaire regeringen en talloze staatsgrepen. Het land is arm, met een inkomen van $ 1.200 per inwoner. Landbouw is de belangrijkste economische sector. Het Comoriaans, Frans en Arabisch zijn officiële talen.

Wegennet

Het wegennet is relatief groot, met bijna 700 kilometer verharde weg, met name op het eiland Grande Comore, waar een rondweg over het eiland ligt. Het wegennet op de andere eilanden is zeer beperkt. Er zijn geen autosnelwegen op de Comoros, en het wegennet in de hoofdstad Moroni is niet bijzonder ontwikkeld, mede door de bergachtige omgeving. Op het eiland Moheli loopt één korte verharde weg, op het grotere eiland Anjouan lopen wat meer wegen, vaak met veel haarspeldbochten vanwege het bergachtige karakter. De wegen bedienen vooral de kustregio's. Op alle eilanden zijn in het binnenland weinig wegen. De meeste vracht gaat via de zee.

Wegnummering

Het wegennet van de Comoros bestaat uit Route Nationales en Route Régionales (RN en RR). Wegnummers op het eiland Grande Comore lopen van RN1 t/m RN5, en is zone 0. Op het eiland Anjouan beginnen ze met een 2, en is zone 2. Op het eiland Mohéli beginnen ze met een 3, en is zone 3.

Routes

  • RN1 Moroni - Mitsamiouli
  • RN2 Moroni - Nioumadzaha Mvoumbari
  • RN3 Mitsamiouli - Nioumadzaha Mvoumbari
  • RN4 Moroni - Chomoni
  • RN5 Panda - Nioumadzaha Mvoumbari

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering op de Comoros. Het ligt voor de hand dat er bewegwijzering gebruikt wordt die ook in Frankrijk gebruikt wordt, daar het land tot 1975 een kolonie van Frankrijk was.

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan