Comunitat Valenciana

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Comunitat Valenciana
Hoofdstad Valencia
Oppervlakte 23.225 km²
Inwonertal 4.940.000
Lengte wegennet 12.000 km
Lengte snelwegennet 1.222[1] km

De Comunitat Valenciana (Spaans: Comunidad Valenciana, Valenciaanse gemeenschap) is een autonome regio in Spanje dat bestaat uit de provincies Valencia, Castellón en Alicante. Het gebied telt 4.940.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 23.225 km². De hoofdstad is Valencia.

Inleiding

De Comunitat Valenciana is centraal gelegen in het oosten van Spanje, en grenst in het noorden aan Catalunya, in het westen aan Aragón en Castilla-La Mancha en in het zuiden aan Murcia. Het gebied is feitelijk een 70 tot 100 kilometer brede kuststrook die 330 kilometer van noord naar zuid meet. De hoofdstad Valencia is centraal gelegen aan de kust. Alicante is de tweede stad, en daarna volgen grotere steden als Elche en Castellón de la Plana. Regionale steden zijn Gandía, Benidorm, Crevillente, Alcoi en Sagunto. Vrijwel alle steden liggen aan of dicht bij de kust. Het binnenland van de Comunitat Valenciana is sterk bergachtig, het hoogste punt is de Calderón met 1.839 meter. Veel grote rivieren kent dit droge gebied niet, maar in het noorden stroomt de Millars, in het midden de Túria en in het zuiden de Segura. In het gebied worden veel exotische fruitsoorten verbouwd, met name rond Elche en Valencia. In Elche staat één van de grootste palmboombossen ter wereld. Kusttoerisme is van groot belang van Alicante, met name voor de Costa Blanca rond Alicante en Benidorm. Ook de Costa del Azahar is van belang.

Grote delen van Valenciana hebben een Mediterraan klimaat, met name langs de kust, met warme tot hete zomers en milde winters. In de bergen kan sneeuw vallen. In het zuiden van de Comunitat Valenciana is het klimaat aanmerkelijk droger, wat tot verwoestijning in de regio rond Alicante leidt. De bergen hebben een continentaal klimaat met koudere winters.

De Comunitat Valenciana heeft een exclave die Rincón de Ademuz heet, dat ongeveer door 5 kilometer van Aragón van de rest van de Comunitat Valenciana gescheiden wordt. Het ligt ten zuiden van de stad Teruel, en grenst aan Aragón en Castilla-La Mancha. Hier liggen geen grotere plaatsen in.

Alicante

De provincie Alicante (Alacant in het Valenciaans) vormt het zuidelijkste deel van de Comunitat Valenciana en is met een oppervlakte van 5.816 km² of 25% van de regio de kleinste van de drie Valenciaanse provincies. De dichtbevolkte kustregio zorgt echter wel voor een vrij groot inwonertal van 1,8 miljoen. De grootste stad is de hoofdstad Alicante, maar een groot deel van de kustregio is verstedelijkt. Alicante en Elche zijn veruit de grootste plaatsen van de provincie, in totaal zijn er 8 steden met meer dan 50.000 inwoners, waarbij alleen Alcoi ver in het binnenland ligt.

Alicante heeft een bergachtig binnenland en een deels bergachtige kuststrook, met name ten noorden van de stad Alicante. De 1.557 meter hoge Aitana is het hoogste punt van de provincie. Het zuiden van de provincie is vlakker, met laaggelegen landbouwgebieden en lagunes langs de kust. De provincie is erg droog en de meeste rivieren zijn seizoensrivieren of hebben een zeer geringe afvoer in de zomer. Delen van de provincie Alicante zijn een woestijn en behoren tot de droogste gebieden van Europa.

In de provincie Alicante is ook de Cabo de la Nao gelegen, dat vaak wordt gezien als de oostkaap van Spanje, alhoewel het niet het oostelijkste deel van het Spaanse vasteland is. De markante kaap is op kaarten goed waar te nemen. De kustregio van de provincie Alicante heet grotendeels de Costa Blanca en is één van de belangrijkste toeristenbestemmingen in Spanje.

Castellón

De provincie Castellón (Castelló in het Valenciaans) is de noordelijkste van de drie provincies en heeft een oppervlakte van 6.632 km². De provincie telt 580.000 inwoners, het laagste van alle drie provincies van de Comunitat Valenciana. De kuststreek van Castellón heet de Costa del Azahar en bestaat uit tal van kleine en middelgrote badplaatsen. De hoofdstad Castellón de la Plana ligt iets landinwaarts en is ruimschoots de grootste stad van de provincie. Er zijn maar twee steden met meer dan 50.000 inwoners, naast Castellón de la Plana ook Villarreal. Een groot deel van de bevolking van de provincie woont binnen 20 kilometer van Castellón de la Plana, hier is ook bijna alle industrie te vinden. Het binnenland van de provincie is zeer dunbevolkt.

Het binnenland van de provincie Castellón is bergachtig, grotendeels een ontoegankelijk gebied met canyons, steile bergruggen en enkele plateaus. De 1.815 meter hoge Peñagolosa is het hoogste punt van de provincie. De rivieren zijn kort vanwege de relatief korte afstand tussen het gebergte en de kust. De kustlijn van de provincie Castellón is relatief recht zonder markante kapen of baaien.

Valencia

De provincie Valencia (València in het Valenciaans) vormt het centrale en meestbevolkte deel van de Comunitat Valenciana. Met een oppervlakte van 10.763 km² en een inwonertal van 2,6 miljoen is het geografisch en demografisch de dominante provincie van de Comunitat Valenciana. Het centrale deel van de provincie bestaat grotendeels uit laagland en is één van de meest productieve landbouwgebieden van Spanje. Tevens is hier de stad Valencia met zijn vele voorsteden gelegen. Valencia is de enige stad met meer dan 100.000 inwoners, maar er zijn nog 12 steden met meer dan 30.000 inwoners, dat grotendeels voorsteden van Valencia zijn. De grootste stad die niet tot de agglomeratie Valencia behoort is de havenstad Gandia. Er zijn weinig grotere plaatsen op grotere afstand van de kust.

Het binnenland van de provincie Valencia is sterk bergachtig, met de 1.839 meter hoge Cerro Calderón als hoogste punt, dat tevens het hoogste punt van de gehele Comunitat Valenciana is. De meeste grote bergketens zijn meer dan 1.000 meter hoog. Valenciana lag daardoor van oudsher geïsoleerd van het binnenland van Spanje. De relatief korte afstand van de bergen tot de kust zorgt er ook voor dat de provincie weinig grote rivieren heeft. De Río Turia is het bekendste omdat deze door Valencia stroomt, maar staat een aanzienlijk deel van het jaar droog. De provincie wordt ook afgewaterd door de Río Júcar, dat één van de langere rivieren in Spanje is, maar de afvoer is hier ook seizoensgebonden. De Júcar stroomt bij Cullera de Middellandse Zee in.

Wegennet

Het snelwegennet van de Comunitat Valenciana.

De regio heeft een goed ontwikkeld snelwegennet, wat sterk op de steden Valencia en Alicante gericht is. De agglomeratie rond Valencia heeft een uitgebreid netwerk van autovías dat de voorsteden met Valencia verbindt. De agglomeratie Alicante heeft een wat minder uitgebreid netwerk van autosnelwegen. De sterk verstedelijkte regio tussen Alicante en Benidorm wordt door de AP-7 en N-332 ontsloten.

Rondom Elche liggen een aantal wegen die als autovía geclassificeerd zijn, maar niet de kenmerken van een autovía hebben, zoals de A-78, A-79 en EL-11. Het binnenland van de Comunitat Valenciana is behalve de regio tussen Valencia en Alicante, aanmerkelijk slechter ontsloten, zelfs enigszins geïsoleerd. Hier liggen alleen kleine dorpen die bereikbaar zijn over bochtige bergwegen.

Autopistas & autovías

De AP-7 is de belangrijkste doorgaande route langs de kust, alhoewel de parallelle A-7 op bepaalde punten een korter alternatief biedt. De A-38 loopt tevens deels parallel aan de AP-7 tussen Valencia en Alicante. De A-3 verbindt Valencia met Madrid en de A-23 naar Zaragoza. De A-31 verbindt Alicante met het Spaanse binnenland. Regionale snelwegen liggen er in de vorm van de A-33, A-35 en diverse snelwegen in het beheer van de Comunitat Valenciana. Rondom Valencia ligt een vrij groot netwerk van voorstedelijke autosnelwegen, rondom Alicante is dit een stuk minder. Wel kent Alicante twee snelwegbypasses, de AP-7 en de A-70/A-77.

De meeste autovías met een prefix van een stad of provincie liggen rond Valencia. Dit zijn de belangrijkste invalswegen V-21 en de V-23 vanuit het noorden en de V-31 vanuit het zuiden. De V-30 vormt de zuidwestelijke bypass van Valencia. De CS-22 is een autovía tussen Castelló en zijn haven en de EL-20 is gedeeltelijk een autovía rond de stad Elche. Deze autovías behoren allen tot het Red de Carreteras del Estado.

Wegen in de Comunitat Valenciana

Estado de España:

A-3A-7AP-7A-23A-31A-33A-35A-38A-70A-77A-77aA-78A-79

CS-22EL-11EL-20V-11V-15V-21V-23V-30V-31


Comunitat Valenciana:

CV-10CV-11CV-12CV-13CV-14CV-15CV-16CV-17CV-18CV-20CV-21CV-25CV-30CV-31CV-32CV-33CV-35CV-36CV-37CV-41CV-42CV-43CV-50CV-58CV-60CV-62CV-70CV-80CV-81CV-83CV-84CV-85CV-86CV-91CV-92CV-95CV-500CV-864

In het vet autovías autonómicas.


Carreteras nacionales

Het dichte netwerk van autosnelwegen zorgt ervoor dat de carreteras nacionales nog maar een beperkte rol spelen in de Comunitat Valenciana. De N-332 vormt de kustroute tussen Valencia en Alicante, en is deels als autovía uitgebouwd, die deels als A-38 en deels als N-332 bewegwijzerd is. De N-340 vormt de traditionele route langs de Middellandse Zee, maar verloopt tussen Alicante en Valencia wat verder landinwaarts en is hier vervangen door de A-7, alhoewel een deel als de CV-40 en een kort stuk als de N-340 bewegwijzerd is. Elders vormt de N-340 een secundaire route die geen doorgaand belang meer heeft.

De enige carreteras nacionales die nog niet door een autovía zijn vervangen zijn de N-232 vanaf Vinaròs richting Alcañíz, de N-330 vanaf Almansa via Requena naar Teruel en het oostelijkste deel van de N-332 vanaf Albacete naar Requena. De N-325 verloopt van Novelda naar Crevillente en snijdt de omweg via de A-31/A-7 via Elche af. De N-225 vormt een afsnijding tussen de A-23 en A-7 voor verkeer van Teruel naar Castellón.

Carreteras autonómicas

De CV-10, onderdeel van het Xarxa de carreteres Generalitat Valenciana

Het autonome wegennet heet het Xarxa de Carreteres de la Generalitat. Ze hebben de prefix 'CV' (Comunitat Valenciana). De autonome wegen variëren van secundaire bergwegen tot autosnelwegen. De meeste autovías liggen rond Valenciana, prominent zijn de CV-10 en CV-35 als langere autosnelwegen. De CV-31, CV-32, CV-33 en CV-36 vormen autovías in het voorstedelijk gebied van Valencia. De CV-80 vormt een regionale verbinding tussen Sax en Castalla in de provincie Alicante.

Andere carreteras autonómicas vormen veelal tweestrooks wegen die soms deels als autovía zijn uitgebouwd, zoals de CV-50 en CV-500. Er zijn geen autovías autonómicas in de omgeving van Alicante en Elche. Hier vormen het tweestrooks wegen en incidenteel 2x2 wegen met rotondes.

Tolwegen

De enige tolweg van de Comunitat Valenciana was van oudsher de AP-7, maar werd in 2020 tolvrij. Die autosnelweg vormt de voornaamste verbinding langs de kust. De AP-7 verbindt onder meer Barcelona, Valencia en Alicante, alhoewel de bypass van Valencia altijd al tolvrij was. Rond Alicante wordt de tolweg weinig gebruikt vanwege de aanwezigheid van gelijkwaardige tolvrije alternatieven. De AP-7 verloopt ook van Crevillent naar de grens met de Región de Murcia, maar dat traject is in de praktijk grotendeels tolvrij te berijden. Het heeft twee tolstations in de buurt van Torrevieja.

Bewegwijzering

Tweetalig Castellón/Castelló op de AP-7.

Zie ook bewegwijzering in Spanje.

In de Comunitat Valenciana spreekt men Spaans en een variant van het Catalaans dat het Valenciaans wordt genoemd. Het Valenciaans wordt in een groot deel van de regio gesproken, alleen het dunbevolkte westen en het uiterste zuiden spreekt hoofdzakelijk Spaans, alhoewel het Valenciaans in de grote steden ook gemixt is met Spaans.

De bewegwijzering in de Comunitat Valenciana is hierdoor tweetalig, zowel op de wegen in het beheer van de nationale overheid als die in het beheer van de Comunitat Valenciana. De stad Valencia wordt hoofdzakelijk zonder accent bewegwijzerd op de autosnelwegen, alhoewel sommige wegwijzers ook de schrijfwijze València hanteren. Alicante/Alacant wordt veel tweetalig bewegwijzerd, evenals Alcoy/Alcoi. Castellón de la Plana wordt ook tweetalig bewegwijzerd als Castellón/Castelló. Het achtervoegsel 'de la Plana' wordt op veel wegwijzers achterwege gelaten.

Kleinere plaatsen worden vaak alleen in het Valenciaans bewegwijzerd, behalve dan in het uiterste westen en zuiden waar men voornamelijk Spaans spreekt. De autonome regio heeft anders dan Catalunya geen afwijkende stijl van bewegwijzering. Wel komen soms wegwijzers van de vorige generatie voor, met name op de autosnelwegen in de voorsteden van Valencia.

Routes tussen Murcia en Valencia

Bijzonder is de situatie in het zuiden van de regio, met name het aantal mogelijke routes tussen Murcia en Valencia.

  • A-7/AP-7: de geijkte tolroute rond de kust.
  • A-38/N-332: tolvrije route langs de AP-7. Deels als de A-38 uitgebouwd, maar grote delen ontbreken nog.
  • A-7: de tolvrije route door het binnenland via Alcoi. Vanwege de bergen wordt deze route minder gebruikt door vrachtverkeer.
  • A-7/A-31/A-35/A-7: de binnenlandroute via La Font de la Figuera. Wordt veel gebruikt door vrachtverkeer.
  • A-33/A-7: de nieuwste route door het binnenland, via Jumilla en Yecla.

Wegenplannen

Het eerste wegenplan van de Comunitat Valenciana werd in 1988 vastgesteld, dit was het I Plan de Carreteras de la Generalitat. In het eerste wegenplan werd de bouw van 90 kilometer nieuwe wegen en autovías door de Generalitat Valenciana voorgesteld. Indertijd was in nog lang niet alle autonome regio's de bouw van autovías autonómicas opgenomen. Het eerste plan had een looptijd tot 1993 maar werd verlengd tot in 1994. Op 6 februari 1995 werd het tweede wegenplan vastgesteld, het II Plan de Carreteras de la Generalitat Valenciana, dat een geplande looptijd tot 2002 had. In dit plan werd de bouw van meer autovías door de Generalitat de Valenciana opgenomen.[2] De opvolger van de wegenplannen was het Plan de Infraestructuras Estratégicas (PIE), dat een looptijd van 2004-2010 had.[3] Dit werd weer opgevolgd door het Plan de Infraestructuras Estratégicas 2010-2020.[4]

Wegbeheer

Red de Carreteras del Estado

De volgende wegen zijn in het beheer van de nationale overheid en behoren tot het Red de Carreteras del Estado.

Hoofdroutes

Autovías van lokaal belang

Carreteras Nacionales

Red Autonómica

De CV-15 bij Ares.

De volgende wegen zijn in het beheer van de Comunitat Valenciana

Wegnummering

Er zijn verschillende wegnummerlagen in de Comunitat Valenciana.

Het Red de Carreteras del Estado omvat de carreteras nacionales en de autovías & autopistas die behoren tot het RCE. De belangrijkste autosnelwegen in de Comunitat Valenciana behoren tot het RCE, maar ook korte autosnelwegen rond Alicante, Castellón, Elche en Valencia, met de prefix 'A', 'CS', 'EL' en 'V'. Enkele autovías met een nummer in de A70-A79 serie bij Alicante worden beschouwd als horend bij de stad Alicante, alhoewel ze wel in het beheer van de nationale overheid zijn en in het nummeringssysteem van de autovías van het RCE passen.

Het autonome wegennet is opgedeeld als volgt;

  • Het Red Autonómica de Carreteras, formeel het Xarxa de Carreteres de la Generalitat zijn wegen met de prefix 'CV'. Belangrijke routes hebben een tweecijferig nummer en oranje wegnummerschild in de format CV-xx. Dit zijn vaak, maar niet altijd autovías. De minder belangrijke wegen zijn genummerd met een driecijferig nummer en bewegwijzerd met een geel wegnummerschild met de format CV-xxx.
  • Het Red provincial zijn wegen die in het beheer zijn van de Diputación Provincial. Men gebruikt hier dezelfde wegnummering als de autonome wegen, namelijk de prefix 'CV' in de format CV-xxx. Ze hebben altijd een geel wegnummerschild met zwarte cijfers. De CV-100 t/m CV-299 liggen in de provincie Castellón, de CV-300 t/m CV-700 liggen overwegend in de provincie Valencia en de CV-700 t/m CV-999 liggen overwegend in de provincie Alicante. Niet alle wegnummers worden gebruikt en er is een overlap met de CV-xxx wegen in het beheer van de autonome regio. In het verleden is een aparte wegnummering voor provincies gebruikt, in de format VV-xxxx en CS-V-xxx.
  • Tot sluit zijn er nog wegen in het beheer van de gemeenten. Deze zijn doorgaans niet genummerd, maar een deel is genummerd in de serie CV-xxxx.

De Comunitat Valenciana is daarmee één van de weinige regio's in Spanje waarin niet aan het wegnummer te zien is of de weg tot de autonome regio of de provincie behoort, aangezien zowel de regio als alle drie provincies dezelfde prefix 'CV' gebruiken in dezelfde 3-cijferige nummerserie.

Het autonome wegennet vormt minder een netwerk dan in andere autonome regio's, met name de 'oranje routes', die de belangrijkste CV-routes vormen, zijn veelal vrij korte verbindingen die bovendien zelden meer dan één andere oranje route kruisen. Daardoor is het meer een aanvullend netwerk dan echt een dekkend onderliggend wegennet. Dit heeft ook deels te maken met de geografie van de Comunitat Valenciana, alle langere routes zijn nationale wegen omdat de regio in de noord-zuidrichting is uitgerekt. Afgezien van de N-340 zijn er daarom nauwelijks langere noord-zuidroutes voorhanden en het bergachtige en relatief ontoegankelijke binnenland kent weinig doorgaande wegen naar de aangrenzende regio's.

Verkeersintensiteiten

Het verkeersaanbod in de Comunitat Valenciana varieert sterk. Vanwege het uitgebreide snelwegennet wordt het verkeersaanbod enigszins gespreid over meerdere routes. Zo zijn er verschillende routes tussen Murcia/Alicante en Valencia te bedenken, en gebruikt meer verkeer de CV-10 dan de tolweg AP-7 vanaf Valencia naar het noorden. De agglomeratie Valencia heeft een dicht netwerk van autosnelwegen, zodat het verkeer verspreid wordt over verschillende routes.

De drukste wegen in de autonome regio zijn de V-30 en V-31 aan de zuidkant van Valencia, die beiden 120.000 voertuigen per dag verwerken. De A-7 rond Valencia verwerkt maximaal 96.000 voertuigen per dag aan de noordkant van Valencia en 90.000 voertuigen per dag ten zuiden van Valencia. Dit laatste is ook het drukste punt in de regio dat buiten de rondweg van Valencia ligt. De CV-35 is met 96.000 voertuigen per dag de drukste autonome snelweg.

Het drukste punt in de provincie Castellón is de A-7 bij Nules met 51.000 voertuigen per dag. Het drukste punt in de provincie Alicante is de A-70 aan de westkant van Alicante met 80.000 voertuigen per dag. De rustigste snelweg in de regio is de AP-7 rond Alicante met slechts 7.000 voertuigen per dag.

Referenties

Autonome regio's (comunidades) in Spanje

Andalucía · Aragón · Asturias · Cantabria · Castilla-La Mancha · Castilla y León · Catalunya · Extremadura · Galicia · Islas Baleares (Balearen) · Islas Canarias (Canarische Eilanden) · La Rioja · Madrid · Murcia · Navarra · País Vasco (Baskenland) · Valenciana