Concession road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Concession roads in Ontario. Elke weg ligt op 2 kilometer van de parallel verlopende weg.

Een concession road is een historisch wegtype in Canada, voornamelijk in Ontario en Québec.

Concession roads

Concession roads werden aangelegd om nieuwe percelen te ontwikkelen voor agrarisch gebruik tijdens de kolonisatie van Canada. Bij de ontwikkeling van percelen werden deze overgedragen (conceded) door de Britse koning (kroonland). Concession roads werden in een grid aangelegd, zoals men dat in het midwesten van de Verenigde Staten ook vaak ziet. Concession roads liggen 2 kilometer uit elkaar, zodat er een perceel van 4 km² in het grid ligt. Concession roads zijn oplopend genummerd.

Québec

In Québec heten ze een ligne de concession.

Tegenwoordig

Grote steden zoals Toronto zijn langs concession roads ontwikkeld, die thans vaak belangrijke wegen zijn voor stedelijk verkeer. Zijwegen werden side lines genoemd, deze namen komen ook tegenwoordig nog voor, vooral ten westen van Toronto. Op het platteland vormen concession roads lokale verbindingen tussen agrarisch land en dorpen.

Toronto

Toronto behoudt zijn oorspronkelijke concession roads alhoewel die tegenwoordig anders genummerd zijn. De nummering loopt op vanaf het Lake Ontario richting het noorden. Queen Street was bijvoorbeeld Concession Road 1 en Bloor Street was Concession Road 2. St. Clair Avenue zou Concession Road 3 zijn en Eglinton Avenue Concession Road 4.

Zie ook

Referenties