Confederation Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Confederation Bridge
Trans-Canada Highway.svg
Confederation Bridge.jpg
Overspant Northumberland Strait
Rijstroken 1x2
Totale lengte 12.900 meter
Hoofdoverspanning 250 meter
Hoogte brugdek 60 meter
Openstelling 31-05-1997
Verkeersintensiteit 4.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Confederation Bridge is een brug in Canada, die het eiland Prince Edward Island met de provincie New Brunswick verbindt. Met 12,9 kilometer is het de langste brug van Canada.

Kenmerken

De Confederation Bridge overspant de Northumberland Strait, die het vasteland van New Brunswick scheidt van het Prince Edward Island, dat een aparte provincie is (de kleinste van Canada). De brug is uitgevoerd als een kokerliggerbrug van 12,9 kilometer lengte. De brug heeft 62 brugpijlers, waarvan 44 pijlers uniform op 250 meter afstand staan, waarmee de hoofdoverspanning dus 43 x 250 meter is. Het grootste deel van de brug ligt 40 meter boven zee, behalve in het midden waar een hogere overspanning van 60 meter boven zee is voor grote schepen. Het brugdek is 11 meter breed, met één rijstrook per richting. De brugpijlers hebben een betonnen schild die de brug moet beschermen tegen ijs. De maximumsnelheid op de brug is 80 km/h. De brug is een tolweg. Het is de langste brug ter wereld die een zeestraat met significante ijsvorming kruist.

Geschiedenis

Voorstellen om een brug aan te leggen naar Prince Edward Island dateren al van de 19e eeuw, toen een spoorbrug overwogen werd. Gedurende de decennia erop volgend werden tal van voorstellen gedaan, maar het project werd pas in de jaren '80 van de 20e eeuw concreet. Sinds 1915 voer er een veerdienst voor personenauto's over de Northumberland Strait. De veerdienst kostte echter steeds meer subsidies, waardoor de federale overheid langzaam meer interesse kreeg in een vaste brugverbinding. In 1988 werd een referendum gehouden, waarbij 59,4% van de inwoners van Prince Edward Island voor stemde.

De brug is vervolgens tussen eind 1993 en begin 1997 aangelegd door een internationaal consortium met onder andere het Nederlandse Ballast-Nedam. De brug is op een bijzondere manier aangelegd. Vanwege ijsgang kon niet het hele jaar vanaf het water gewerkt worden, waardoor de bouwtijd zeer lang zou worden. Daarom zijn alleen de brugpijlers in het water gebouwd. De bovenbouw is een betonnen kokerbrug met de vrije uitbouwmethode, die op land zijn gebouwd, en vervolgens met een scheepskraan zijn ingevaren. De bovenbouw kon het hele jaar door gebouwd worden, waardoor de totale bouwtijd ingekort kon worden. De aanleg van de brug kostte circa $ 1 miljard en de brug opende op 31 mei 1997 voor het verkeer. De veerdienst stopte toen direct.

Tol

De brug is een tolweg, waarbij de tol alleen richting New Brunswick wordt geheven. Er is een elektronische betaaloptie die StraitPASS heet.[1] Het is één van de duurste tolwegen van de wereld, met in 2022 $ 50.25 voor een personenauto.[2] De toltarieven worden elk jaar op 1 januari op de inflatie aangepast.

De brug is in het beheer van Strait Crossing Bridge Limited (SCBL), die een concessie tot 2032 heeft.

Externe links

Referenties