Conflictmatrix

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Conflictenmatrix)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een conflictenmatrix kan gezien worden als de basis voor het ontwerpen van een verkeersregeling. In de conflictenmatrix wordt genoteerd welke richtingen of signaalgroepen wel of niet gelijktijdig groen of geel kunnen hebben. De richtingen die dan niet gelijktijdig groen of geel kunnen hebben, worden conflicterende richtingen genoemd. Deze worden in de conflictenmaxtrix gemarkeerd als 'conflicterend'.

De ontwerper stelt bij het opstellen van een conflictenmatrix de verkeersveiligheid hoog in het vaandel, omdat bij een verkeerd ontworpen matrix conflicten kunnen voorkomen die een ernstige afloop kunnen hebben, zoals frontale botsingen of flankaanrijdingen. De ongeschreven regel is dan ook dat kruisende verkeersstromen zoals rechtdoorgaand verkeer in combinatie met verkeer dat van rechts komt niet toegestaan worden. Datzelfde geldt ook voor samenvoegende stromen en kruisende of samenvoegende stromen waarbij minimaal één richting door een pijllicht wordt geregeld. Voetgangers onderling worden niet gezien als conflicterend.

Binnen een regeling kunnen deelconflicten voorkomen, bijvoorbeeld rechtsafslaand verkeer dat overstekende fietsers of voetgangers tegenkomt vanuit dezelfde richting. Het voordeel van het toestaan van deelconflicten is dat de regeling minder fasen nodig heeft waardoor de cyclustijd korter is en dus de wachttijden ook korter zijn.