Congestie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Congestie is een vertraging op het wegennet die een automobilist ondervindt als gevolg van een te groot verkeersaanbod of een (tijdelijke) verlaging van de capaciteit. Congestie is voornamelijk onverwacht. Bij verkeerslichten is het gewoonlijk dat men vrijwel altijd voor roodlicht moet wachten, maar dit is niet direct congestie. Het wordt pas congestie als de vertraging langer duurt dan gewenst is, waarbij de grens bij de ene persoon al eerder bereikt is dan bij een ander.

Om die grens inzichtelijk te maken, te kwalificeren, wordt vaak door verkeerskundigen een waarde genomen zoals minimale doorrijsnelheid of maximale verliestijd. Komt de gemeten waarde onder de gestelde waarde dan is er sprake van congestie.

Op het hoofdwegennet spreekt men ook wel van file en op het onderliggende wegennet van een wachtrij. De hoeveelheid congestie kan bijvoorbeeld worden uitgedrukt in de filelengte (aantal kilometer), de fileduur (aantal uur dat de file er staat), filezwaarte (filelengte maal fileduur) en het aantal voertuigverliesuren (totale vertraging van alle automobilisten samen). Congestie wordt meestal bepaald op basis van snelheid: als de gemiddelde snelheid van de verkeersstroom lager is dan een bepaalde grenswaarde. In de praktijk worden verschillende grenswaarden gebruikt. Als gevolg hiervan kan een verschillend filebeeld ontstaan bij nagenoeg dezelfde verkeersafwikkeling.

In andere talen

  • Engels (English): congestion, traffic jam, bunching
  • Duits (Deutsch): Stau
  • Frans (Français): bouchon
  • Pools (Polski): korek drogowy
  • Deens (Dansk): kø / trafikprop