Control city

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Control city is een term uit de Amerikaanse richtlijnen bewegwijzering (de Manual on Uniform Traffic Control Devices) die wordt gebruikt bij de uniformering van doorgaande doelen op de bewegwijzering langs Amerikaanse wegen. Iedere route heeft een of meerdere controlcities die steeds zouden moeten terugkomen op de rechtdoorborden en afstandsborden van de route zelf en bij verwijzingen naar die route vanaf andere wegen. Doordat consistent dezelfde doelen worden gebruikt, is het voor de weggebruiker eenvoudiger om zijn doel te bereiken.

De Amerikaanse lijst van control cities wordt bijgehouden door de American Association of State Highway and Transportation Officials. Als control city worden in beginsel grotere plaatsen langs de route gekozen. Ook kleinere plaatsen staan echter op de lijst, bijvoorbeeld wanneer zij bij een belangrijk knooppunt liggen. Ook komt het voor dat relatief grote plaatsen niet als control city worden gebruikt, omdat even verderop langs de route een nog belangrijkere plaats ligt. In zoverre is ook doel bij de keuze van control cities dat deze voor langere tijd hetzelfde blijft, zij het dat het met name bij langere routes voorkomt dat de control city op een gegeven moment verandert. Deze verandering vindt dan plaats bij het bereiken van de "tussengelegen" control city.

De control city is op wegen in de Verenigde Staten vaak het enige doel dat voor de doorgaande richting wordt aangegeven.

Het gebruik van control cities in andere landen

De term control city komt uit de Amerikaanse terminologie, maar ook in andere landen wordt op de bewegwijzering van de doorgaande richting vaak met vaste doelen gewerkt die voor langere tijd op iedere wegwijzer langs de route zouden moeten terugkomen. Dat soort doelen worden dan vaak bestempeld als "control city".

Omdat ieder land zijn eigen systeem van doelenkeuze op de bewegwijzering heeft en er dus altijd wel een paar verschillen aan te wijzen zijn ten opzichte van de situatie in de VS, is het begrip control city in een niet-Amerikaanse context niet altijd even duidelijk. Een voorbeeld van deze vervaging is de situatie in Duitsland. Bij opritten wordt voor een autosnelweg maar één doel vermeld, het zogenaamde Hauptfernziel. Op afstandsborden en op knooppunten worden voor de doorgaande richting echter meer doelen vermeld, meestal ongeveer 4. Wat heeft in de Duitse context als control city te gelden? Alleen het Hauptfernziel? Of heeft iedere route meerdere control cities, namelijk alle doelen die op de afstandsborden verschijnen? Men is geneigd om te kiezen voor de eerste oplossing, omdat eigen aan het Amerikaanse systeem nou juist is dat één doel de doorgaande route vertegenwoordigt. Anderen houden er echter hun eigen terminologie op na.

In de "strikte" definitie (er is maar één control city) moet het erop worden gehouden dat landen als Frankrijk geen gebruikmaken van control cities. Op Franse rechtdoorborden komen immers in de regel meerdere doelen terug. Het Italiaanse systeem, waar op de borden van een route gedurende tientallen kilometers één en hetzelfde rechtdoordoel staat vermeld, zou in die zin weer wel kunnen worden gezien als een systeem met control cities. Ook de Nederlandse term hoofddoel komt qua functie sterk in de buurt van de Amerikaanse term control city, ook al worden op Nederlandse wegen naast het hoofddoel ook nog andere doelen vermeld. Het gaat dan met name of een verderop gelegen netwerkdoel of het laatste hoofddoel langs een route (in richtlijnen tot 2014 gekend als het einddoel).

Of een bewegwijzeringssysteem gebruikmaakt van control cities is hoe dan ook een definitiekwestie. Andere Engelstalige gebieden gebruiken in plaats van de term control city overigens wel de term focal point of forward destination om hetzelfde fenomeen aan te duiden.

Referenties

Typen doelen op de bewegwijzering

NetwerkdoelHoofddoelEinddoelLokaal doelControl cityRemote focal pointHauptfernziel