Cook Islands

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cook Islands

Kūki 'Āirani

Hoofdstad Avarua
Oppervlakte 237 km²
Inwonertal 15.000
Lengte wegennet 320 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode CK

De Cook Islands (Māori: Kūki ‘Airani) is een eilandnatie in de Pacifische Oceaan, dat in vrije associatie met Nieuw-Zeeland is. Het bestaat uit 15 eilanden in Polynesië. De hoofdstad is Avarua.

Inleiding

Geografie

De Cook Islands bestaan uit twee eilandengroepen, de noordelijke Cook Islands en de zuidelijke Cook Islands. De eilandengroepen liggen tussen Amerikaans Samoa in het westen en Frans-Polynesië in het oosten. De Cook Islands liggen circa 2.800 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. De zuidelijke eilanden zijn over het algemeen wat groter en hebben vaak ook wat meer hoogteverschil dan de noordelijke eilanden, die veelal laaggelegen atollen zijn. Het grootste eiland is Rarotonga, dat 67 km² meet en waar twee derde van de bevolking van de Cook Islands woont. Aitutaki is het enige andere eiland met meer dan 1.000 inwoners.

De eilanden hebben een tropisch klimaat met veel neerslag. Vanwege de enigszins zuidelijke ligging zijn de temperaturen wat lager en worden beïnvloedt door de seizoenen, de maximumtemperatuur varieert van 24°C in de winter tot 29°C in de zomer. Er valt circa 2.200 mm neerslag per jaar, voornamelijk in de zomerperiode, alhoewel geen maand minder dan 100 mm ontvangt. De eilanden zijn gevoelig voor tropische cyclonen.

Demografie

Rond 1900 hadden de eilanden 8.000 inwoners, dit groeide naar een piek van 21.000 in 1971 om daarna te krimpen naar 17.000 in 1986. Nadien fluctueert het inwonertal. De hoofdstad Avarua telt bijna 5.000 inwoners. Op het eiland Rarotonga wonen 13.000 mensen.

De bevolking bestaat voor bijna 80% uit Cook Islands Māori. Andere groepen zijn Aziaten en Europeanen. Het Engels en het Cook Islands Māori zijn de officiële talen, beide talen worden door een groot deel van de bevolking gesproken. Het Māori op de Cook Islands is sterk verbonden met het Māori in Nieuw-Zeeland.

Economie

De economische ontwikkeling van de Cook Islands is beperkt vanwege de geïsoleerde ligging van de eilanden. De economie is sterk afhankelijk van het toerisme. Daarnaast is financiële steun van Nieuw-Zeeland een belangrijke bron van inkomsten. De eilanden hebben weinig grondstoffen, maar er is op kleine schaal landbouw mogelijk, evenals visserij op de oceaan.

Geschiedenis

De Cook Islands werden circa 1000 AD voor het eerst bewoond door Polynesiërs die vanuit Tahiti de oceaan overstaken. In 1595 waren Spanjaarden de eersten die de eilanden zagen. In 1773 bereikte de Britse kapitein James Cook de eilanden, die naar hem vernoemd zijn. Het duurde tot 1814 voordat de eerste Europeanen voet aan wal zetten op het hoofdeiland Rarotonga. Vanaf 1890 kwamen de eilanden onder Britse invloed te staan, vooral uit angst om onder Frans bestuur te komen te staan. Vanaf 1900 stonden de eilanden onder Brits bestuur, vanaf 1901 via de kolonie Nieuw-Zeeland.

Inwoners van de Cook Island vochten aan geallieerde zijde mee in de Eerste Wereldoorlog. De eilanden bleven een Nieuw-Zeelands territorium tot men in 1965 zelfbestuur kreeg. De eilanden zijn sindsdien min of meer onafhankelijk, behalve defensie en diplomatieke relaties, die door Nieuw-Zeeland worden uitgevoerd. In de 21e eeuw ontstond discussie of de naam van de eilanden veranderd moesten worden die meer op een Polynesische naam leek. De mate van erkenning van de Cook Islands als zelfstandig land varieert, de eilanden liggen ver van de rest van de wereld. Op 25 september 2023 erkende de Verenigde Staten officieel de soevereiniteit van de Cook Islands.[1]

Wegennet

De Cook Islands beschikt over 320 kilometer weg, dat voor 90% verhard is.[2] Het wegennet van de Cook Islands is relatief modern, ook in vergelijking met andere Pacifische eilanden. De wegen zijn volgens Nieuw-Zeelandse standaarden ingericht.

Op de Cook Islands rijdt men links. Het wegennet is het meest uitgebreid op het eiland Rarotonga, waar ook de hoofdstad Avarua is gelegen. Een klein stuk van de hoofdweg door Avarua kent gesplitste rijbanen met 2x2 rijstroken. Alle andere wegen zijn enkelbaans. Op Rarotonga ligt een ringweg rond het hele eiland, met een tweede ringweg die meer het karakter van een woonstraat heeft op korte afstand er parallel aan. De primaire ringweg ligt geheel binnen bebouwd gebied. Een aantal secundaire wegen verlopen het bergachtige binnenland van Rarotonga in. Op Rarotonga zijn enkele kleine bruggen over kleine rivieren.

Mangaia is het tweede eiland qua landoppervlakte maar kent slechts een paar kleine dorpjes. Er ligt ook een rondweg op dit eiland, maar op Mangaia zijn alle wegen onverhard. Een aantal boswegen voeren over het binnenland.

Een aantal van de andere zuidelijke Cook Islands hebben ook dorpen en wegen, maar alleen de eilanden Atiu en Aitutaki hebben ook verharde wegen. Aitutaki is betrekkelijk dichtbevolkt en heeft ook een netwerk van verharde wegen. De noordelijke Cook Islands bestaan voornamelijk uit atollen waar bijna niemand woont. Op de atol Penrhyn zijn een paar onverharde wegen. Dit is de meest afgelegen atol van de Cook Islands. Op een aantal andere atollen zijn zeer kleine lokale wegennetten van zandwegen.

Wegbeheer

Infrastructure Cook Islands (ICI) (Māori: Te Tango Angaanga o te Ipukarea) is verantwoordelijk voor het wegbeheer op de Cook Islands.[3]

Wegnummering

Er is geen wegnummering op de Cook Islands.

Bewegwijzering

Er is geen echte bewegwijzering op de Cook Islands. Bebakening en bebording is naar Nieuw-Zeelands model.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid in de Cook Islands is 30 km/h in dorpskernen en 50 km/h elders.[4] In de praktijk zijn er geen verharde wegen in de Cook Islands die buiten de bebouwde kom liggen. Alle wegen waar enige snelheid mogelijk is liggen op Rarotonga.

Referenties

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsTongaTuvaluVanuatu

Amerikaans SamoaGuamHawaiiNorthern Mariana Islands, Frans-PolynesiëNieuw-CaledoniëWallis en Futuna, Cook IslandsNiuePitcairn IslandsTokelau