Cormet de Roselend

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Cormet de Roselend
Cormet de Roselend.jpg
Hoogte 1.968 m
Weg D902 / D925
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting december-april
Opengesteld 1970
Kaart kaart

De Cormet de Roselend is een bergpas in Frankrijk, gelegen in de Alpen. De 1.968 meter hoge bergpas ligt in het departement Savoie.

Kenmerken

Een haarspeldbocht aan de kant van Bourg Saint-Maurice.

De Cormet de Roselend is een oost-west georiënteerde bergpas, de eerste ten zuiden van de Mont Blanc. De bergpas verbindt de vallei Tarentaise met de algemene vallei van de Isère. Het is één van de weinige bergpassen die tussen dezelfde riviervallei loopt.

De bergpas begint in Bourg Saint-Maurice op 800 meter hoogte op de ex-N90. Deze kant van de bergpas is als de D902 genummerd. De bergpas is hier behoorlijk smal en secundair in karakter, met meerdere sets haarspeldbochten, in eerste instantie in dichtbebost gebied. De stijging gebeurt in twee stages, eerst van 800 naar 1.500 meter en later van 1.500 meter naar de pashoogte. Het tussenliggende deel biedt uitzicht op de zuidkant van het Massif du Mont-Blanc, met uitzicht op de 3.816 meter hoge Aiguille des Glaciers.

Op de pashoogte zelf is het uitzicht beperkter, bergruggen die weinig hoger zijn dan de pas ontnemen het uitzicht op de hogere bergen. Naar het zuiden ligt de 2.893 meter hoge Aiguille de la Nova, maar die top is vanaf de pashoogte slecht zichtbaar. Naar het noorden liggen de lagere delen van het Massif du Mont-Blanc, echter ook met beperkt uitzicht. Op de pashoogte verandert het wegnummer van de D902 naar de D925.

Aan de westzijde van de Cormet de Roselend volgt een afdaling met enkele haarspeldbochten naar het Lac de Roselend, dat op circa 1.550 meter hoogte ligt. Vanaf delen van het stuwmeer is de Mont Blanc te zien naar het noordoosten, maar vanaf de D925 zelf niet. Na het Lac de Roselend volgt een steile afdaling naar het op 750 meter hoogte gelegen dorp Beaufort. Vanuit Beaufort gaan diverse wegen naar zijdalen. Daarna volgt een bochtige route naar de stad Albertville.

De bergpas is gelegen tussen het Massif du Beaufortain naar het zuiden en het Massif du Mont-Blanc naar het noorden. Het hoogste punt van het Massif du Beaufortrain is de 2.995 meter hoge Roignais, het is één van de weinige grote massieven in dit deel van de Alpen dat lager is dan 3.000 meter. De Cormet de Roselend ligt 20 kilometer ten zuidwesten van de Mont Blanc. Het is de eerste wegverbinding ten zuiden van het Massif du Mont-Blanc.

Geschiedenis

De oostkant van de Cormet de Roselend, met zicht op de Aiguille des Glaciers.

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de Cormet de Roselend. De pas heeft een wat secundair karakter omdat traditioneel het verkeer van Bourg Saint-Maurice naar Albertville gewoon de vallei van de Isère volgde. De weg heeft daardoor hoofdzakelijk een toeristisch karakter. Eind jaren '50 is de weg verlegd vanwege de bouw van het stuwmeer Lac de Roselend. De weg is pas in 1970 aangelegd aan de oostzijde van de Cormet de Roselend. De eerste keer dat de Tour de France over de pas kwam was daarom pas in 1979, sindsdien komt de Tour de France elke paar jaar over de Cormet de Roselend. De Cormet de Roselend is daarmee de nieuwste Alpenpas in Frankrijk.

Over de bergpas verliepen oorspronkelijk twee routes nationales, de N202 en de N525. In 1973 werd de N525 gedeclasseerd en als de D925 genummerd. Tevens werd toen ook de N202 gedeclasseerd en als de D902 genummerd, waardoor er een nummerwissel op de bergpas is, iets wat vrij ongebruikelijk is voor wat feitelijk een doorgaande route zonder kruispunt of splitsingspunt is. Dit komt omdat er oorspronkelijk plannen waren om de N202 aan te leggen over de Col du Bonhomme naar Les Contamines-Montjoie. Dit deel van de N202 is echter nooit aangelegd.

Wintersluiting

De bergpas heeft een wintersluiting, veelal van december tot april. Van alle hoge bergpassen in de Franse Alpen heeft de Cormet de Roselend één van de kortste wintersluitingen. Dit komt mede doordat het lawinegevaar gering is en het hoger gelegen deel van de pasroute geen steile hellingen boven de weg heeft.

Referenties