Corpus Christi

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corpus Christi Texas.jpg

Corpus Christi is een stad in de Amerikaanse staat Texas, gelegen in Nueces County. De stad telt 318.000 inwoners en heeft een stedelijk gebied van 423.000 inwoners (2021).

Inleiding

Corpus Christi is een haven- en industriestad in South Texas, gelegen op 210 kilometer ten zuiden van San Antonio en 300 kilometer ten zuidwesten van Houston, aan de Golf van Mexico. De stad ligt aan de Nueces Bay en Corpus Christi Bay, waarbij het centrum aan deze laatste baai ligt, op ruim 25 kilometer van open zee. De naam van Corpus Christi betekent letterlijk "lichaam van Christus". De stad ligt enigszins afgelegen en in een verder dunbevolkt gebied. Het is geen belangrijk knooppunt in Texas, maar is wel van belang voor de industrie. De Port of Corpus Christi is de op vier na grootste haven van de Verenigde Staten en de verste landinwaarts gelegen haven aan de Golf van Mexico. Men slaat er voornamelijk olie- en landbouwproducten over. Daarnaast is er een prominente aanwezigheid van defensie, die de grootste werkgever in de stad is. Corpus Christi heeft geen groot voorstedelijk gebied, anders dan in veel andere grote steden woont driekwart van de inwoners in Corpus Christi zelf. Kleine voorsteden zijn Robstown en Portland. Ten noordoosten van Corpus Christi liggen de drie steden Aransas Pass, Port Aransas en Rockport, die echter los staan van het stedelijk gebied.

Corpus Christi is een gemiddeld groeiende stad naar Amerikaanse begrippen, maar groeit niet zo snel als de andere grote steden in Texas. Het inwonertal van Corpus Christi groeide van 57.000 in 1940 tot 232.000 in 1980 en 305.000 in 2010. Corpus Christi is iets welvarender dan de andere steden in South Texas, die bekend staan als de armere gebieden van de Verenigde Staten vanwege de vele illegale immigranten en de afgelegen locaties.

Wegennet

Corpus Christi Freeway map.svg

Corpus Christi heeft een vrij uitgebreid snelwegennet voor de omvang van de stad. Twee Interstate Highways doen het stedelijk gebied aan. De Interstate 37 begint in Corpus Christi en loopt naar San Antonio. De Interstate 69 verloopt langs de voorstad Robstown maar moet nog verder ontwikkeld worden als lange-afstandsverbinding binnen Texas. Alleen de US 181 doet Corpus Christi aan als US Highway. Het snelwegennet wordt voornamelijk gevormd door State Highways. De SH 35 vormt samen met de US 181 de noordoostelijke invalsweg en steekt met twee grote bruggen de Corpus Christi Bay over. De SH 44 vormt de tweede westelijke invalsweg en is slechts een paar kilometer een freeway. Belangrijker is de SH 286, de Crosstown Expressway die de zuidelijke wijken met het centrum bedient. De SH 358 vormt de bypass van het stedelijk gebied langs de west- en zuidkant van Corpus Christi en is tevens van belang voor forenzenverkeer van en naar het centrum. In het zuiden van Corpus Christi kent de SH 358 twee grotere bruggen naar South Padre Island, een eiland die de Corpus Christi Bay van de Golf van Mexico scheidt.

Geschiedenis

In de na-oorlogse expansie van Corpus Christi is geen rekening gehouden met de aanleg van freeways. In de jaren 50 waren geen tracés​ vrijgehouden voor nieuwe snelwegen, zodat voor de bouw van de eerste snelwegen eind jaren 50 en begin jaren 60 grootschalig gesloopt moest worden. De eerste snelwegen die werden aangelegd waren de I-37 en SH 35 bij het centrum van Corpus Christi. De meeste snelwegen zijn tot en met de tweede helft van de jaren 70 gerealiseerd, alleen de SH 358 als bypass opende in de tweede helft van de jaren 80 voor het verkeer, alhoewel het deel in het zuiden van Corpus Christi al eerder gereed was. In Corpus Christi is een bijzonder knooppunttype gebouwd, de vlinderdas, de kruising tussen de SH 286 en SH 358 in het zuiden van de stad.

Verkeersintensiteiten

Corpus Christi kent nauwelijks congestie. Het drukste punt is de SH 358 ten zuiden van het knooppunt met de SH 286 in het zuiden van Corpus Christi met 160.000 voertuigen per etmaal. De wegvakken rond het knooppunt tussen SH 286 en SH 358 zijn de drukste in de regio, en de enige waar meer dan 100.000 voertuigen per dag rijden, de overige trajecten tellen veelal 40.000 tot 70.000 voertuigen. Het drukste punt bij Downtown Corpus Christi is het beginpunt van de I-37 met 58.000 voertuigen. Buiten het stedelijk gebied liggen de verkeersintensiteiten laag, met 15.000 voertuigen op de I-37 richting San Antonio. Door Corpus Christi rijdt vrijwel geen lange-afstandsverkeer. Er is alleen wat doorgaand verkeer langs de US 77 / I-69 door Robstown, vanaf Houston naar South Texas.

Referenties


Freeways in Corpus Christi

I-37.svgI-69.svgUS 181.svgTexas 35.svgTexas 44.svgTexas 286.svgTexas 358.svg