Corredor Gallego

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verkeersbord S3, een vía para automóviles.

Een Corredor Gallego (Galicisch: Corredor Galego) (CG) is een wegklasse in Galicia, Spanje. Het betreffen enkelbaans wegen die ongelijkvloers zijn aangelegd, maar geen rijbaanscheiding hebben. Juridisch hebben ze de status van een vía para automóviles (autoweg).

Kenmerken

Een Corredor Callego is veelal uitgebouwd als een enkelbaans autoweg met ongelijkvloerse aansluitingen en een maximumsnelheid van 100 km/h. Vanwege het bergachtige karakter van Galicia en de vele verspreide bebouwing en dorpen is anders dan in de rest van Spanje geen netwerk van goed uitgebouwde hoofdwegen ontwikkeld. Waar elders in Spanje 100 km/h mogelijk was vanwege het vlakke landschap was dit in Galicia niet mogelijk. Daarom zijn aparte corridors gebouwd als autoweg.

De Corredores Gallegas hebben groene wegwijzers. Sommige van deze wegen hebben een afritnummering. De status van een vía para automóviles (autoweg) wordt niet afgedwongen met een apart verkeersbord, maar met een bord dat een verbod op alle typen langzaam verkeer aankondigd, zoals een groot groen bord met de tekst 'En Corredor' en daaronder een geslotenverklaring voor voetgangers, fietsers, ongemotoriseerde voertuigen en tractors.

Wanneer een dergelijke weg wordt omgebouwd tot autovía met 2x2 rijstroken dan wordt de weg omgenummerd van een CG-nummer naar een AG-nummer.

Wegnummering

De Corredores Gallegos zijn per provincie genummerd. Het betreffen decimale wegnummers waarbij het eerste cijfer de provincie aangeeft en het tweede cijfer het eigenlijke wegnummer vormt. Op routes die provinciegrenzen overschrijden verandert dus ook het wegnummer.

  • CG-1.x provincie A Coruña
  • CG-2.x provincie Lugo
  • CG-3.x provincie Ourense
  • CG-4.x provincie Pontevedra

De provincie Ourense heeft momenteel nog geen CG-routes.

Geschiedenis

Oorspronkelijk zijn deze wegen in de jaren '90 ontwikkeld als vía rápida. De term impliceerde een snelle weg en er gebeurden veel frontale aanrijdingen. Daarom is later gekozen voor de naam Corredor Gallego. De status van vía rápida is formeel in 2003 afgeschaft. In plaats daarvan zijn de Corredor Gallega en de vía de altas prestaciones geïntroduceerd.

Lijst van Corredores Gallegas

# provincie traject lengte
CG-1.3 A Coruña San Sandurniño - San Cibrao 47 km
CG-1.5 A Coruña Brión - Noia 17 km
CG-2.1 Lugo Monforte de Lemos - Alto de Faro 30 km
CG-2.2 Lugo Nadela - Monforte de Lemos 55 km
CG-2.3 Lugo O Vicedo - San Cibrao 35 km
CG-4.1 Pontevedra Rande - Alto da Portela 15 km
CG-4.2 Pontevedra Goián - A Guarda 10 km

Zie ook

Referenties