Corredor Norte

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corredor Norte.png
Corredor Norte
Begin Panamá
Einde Panamá
Lengte 30 km
Route

Afslagsymbool.svg Puerto de Panamá

Tol.svg Peaje

Afslagsymbool.svg Panamá-Centro

Afslagsymbool.svg Panamá-La Loceria

Afslagsymbool.svg Panamá-Altos del Chase

Knooppuntsymbool.svg Via Centenario

Knooppuntsymbool.svg Autopista Panamá-Colón

Tol.svg Peaje

Afslagsymbool.svg Panamá-Norte

Afslagsymbool.svg Panamá-San Antonio

Afslagsymbool.svg Panamá-Oeste

Afslagsymbool.svg Panamá-Calle Villalobos

Afslagsymbool.svg Calle Rana de Oro

Afslagsymbool.svg Carretera Panamericana

De Corredor Norte is een autopista in Panama. De snelweg vormt de noordelijke randweg van de hoofdstad Panamá en is 30 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint in het havengebied bij het begin van het Panamakanaal ten zuiden van de stad. De snelweg telt 2x2 rijstroken en is in beton uitgevoerd. Men komt dan door het tolstation, waarna er een aantal afslagen naar het centrum van Panamá volgen. De snelweg loopt door bebost gebied ten noorden van de stad langs, en kruist vervolgens de Via Centenario, de snelweg naar het westen van Panama. Direct daarna begint de Autopista Panamá-Colón die naar de havenstad Colón aan de noordkust voert. Men passeert dan weer door een tolstation, waarna men in de grootschalige nieuwbouwwijken van Panamá komt. Deze wijken bestaan uitsluitend uit vrijstaande woningen. Men komt dan door de noordelijke voorsteden, die door een aantal aansluitingen bediend worden. Er zijn twee beter uitgebouwde aftakkingen naar het zuiden, de stad in. De snelweg voert door de oostelijke voorsteden en eindigt ten oosten van Panamá op de Carretera Panamericana.

Geschiedenis

In 1994 zijn de contracten gesloten voor de aanleg van de snelweg, die vervolgens in 1998 van start ging. In 2001 opende de eerste 12 kilometer lange fase, die 21 april 2009 verder oostwaarts verlengd is. De snelweg ontlast het centrum en de Corredor Sur van doorgaand verkeer, met name tussen Colón, het havengebied en de luchthaven, welke ten oosten van Panamá ligt. Op 15 oktober 2015 opende de tweede verlenging tot de Carretera Panamericana ten oosten van Pánama over 10 kilometer.[1][2]

Tol

De Corredor Norte is een tolweg.[3]

Referenties

Autopistas de Panama

Autopista Panamá-ColónCorredor NorteCorredor SurVia CentenarioCarretera Panamericana