Corredor Sur

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corredor Sur.png
Corredor Sur
Begin Panamá
Einde Panamá
Lengte 21 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Corredor Norte

Afslagsymbool.svg Panamá-Calidonia

Afslagsymbool.svg Panamá-Sur

Afslagsymbool.svg Panamá-Centro

Afslagsymbool.svg Panamá-Paitilla

Afslagsymbool.svg Panamá-Obarrio

Tol.svg Peaje

Afslagsymbool.svg Panamá-San Francisco

Afslagsymbool.svg Panamá-Costadel Este

Afslagsymbool.svg Panamá-San Cristobal

Afslagsymbool.svg Panamá-Ciudad Radial

Afslagsymbool.svg Panamá-Aeropuerto

De Corredor Sur is een autopista in Panama. De snelweg vormt een verbinding tussen het centrum van de hoofdstad Panamá en de luchthaven van Panamá. Het is de drukste snelweg van Panama en is 21 kilometer lang.

Routebeschrijving

Corredor Sur.jpg

De snelweg begint in het zuiden van de stad Panamá, vlakbij het Panamakanaal en de haven op een knooppunt met de Corredor Norte. Het eerste deel van de Corredor Sur bestaat uit asfalt en telt 2x3 rijstroken. Vanaf de wijk Caledonia is de weg een betonweg, met 2x2 rijstroken en loopt over een lang viaduct. De snelweg loopt dan over het strand langs de Pacifische oceaan, en telt 2x3 rijstroken. Vanaf de snelweg heeft men goed uitzicht op de indrukwekkende skyline van Panamá. De snelweg is substandaard met scherpe bochten en krappe afritten vanwege het gebrek aan ruimte. Ten oosten van het centrum volgt het tolstation, waarna de snelweg via een brug over een deel van de Golf van Panamá loopt. Men komt dan door een nieuw gebied van de stad Panamá, met nieuwe wolkenkrabbers en woonwijken. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken en eindigt vervolgens bij de luchthaven van Panamá.

Geschiedenis

De snelweg is in 2000 opengesteld, en het zuidelijke deel is in 2009 in het kader van de herontwikkeling van de Cinta Costera omgebouwd tot zesstrooks hoofdweg zonder rijbaanscheiding. Dit deel staat ook bekend als de Avenida Balboa. Circa 75.000 voertuigen maken dagelijks van dit deel gebruik. Het zuidelijk deel is dus formeel geen autosnelweg.

Tol

De tol bedraagt $ 1.40 voor personenauto's op het hoofdtolstation bij het centrum. Tolstations op toeleidende wegen hebben lagere tarieven.[1]

Referenties

Autopistas de Panama

Autopista Panamá-ColónCorredor NorteCorredor SurVia CentenarioCarretera Panamericana