Cortlandt-aquaduct

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Cortland-aquaduct)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cortlandtaquaduct
NLA020.svg
Blank.png
Waterweg Ringvaart Zuidplaspolder
Lengte 10 meter
Openstelling 1984
Intensiteit 113.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Cortlandt-aquaduct is een aquaduct in Nederland, gelegen in de autosnelweg A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Het aquaduct telt 2x3 rijstroken.[1] Over het aquaduct loopt de Ringvaart Zuidplaspolder. Het aquaduct is één van de kortste van Nederland, het water is nog geen 10 meter breed. Aan beide zijden lopen nog twee ondergeschikte wegen over de A20.

Geschiedenis

Reeds in 1936 werd de toenmalige rijksweg 3 ter hoogte van Nieuwerkerk aan den IJssel omgelegd en de ombouw tot autosnelweg begon tussen het knooppunt Gouwe en Nieuwerkerk aan den IJssel in 1962. De exacte opleverdatum hiervan is niet bekend, maar zal enkele jaren later zijn geweest, omstreeks 1964. In 1973 werd het deel tussen het knooppunt Terbregseplein en Rotterdam-Alexander opengesteld. Het tussenliggende deel zou nog meer dan een decennium op zich laten wachten, precies het deel waar het Cortlandt-aquaduct in is gelegen. In 1984 werd dit deel opengesteld, met 2x3 rijstroken en het Cortlandt-aquaduct. Naar welke Cortlandt het aquaduct exact is vernoemd, is niet bekend, twee personen uit de Cortlandt-familie uit de 17e eeuw zijn later burgemeester van New York City geworden.

De ringvaart heeft voor de scheepvaart geen belang, daar er diverse vaste lage bruggen over de ringvaart Zuidplaspolder liggen, met name bij Zevenhuizen. Waarschijnlijk is ervoor gekozen om vanuit landschappelijk belang een aquaduct aan te leggen.

Verkeersintensiteiten

In 2006 reden dagelijks 98.500 voertuigen onder het aquaduct door.[2] In 2015 was dit gestegen naar 102.400 voertuigen per dag.[3] In 2019 reden dagelijks 113.300 voertuigen door het aquaduct.

Referenties

Aquaducten in Nederland

Alphen-aquaductAmstel AquaductBoxemtunnelCortlandt-aquaductDampoort AquaductGaag-aquaductGalamadammen akwaduktGeauakwaduktGouwe-aquaductHendrik BulthuisaquaductHoukesloot aquaductIe-AkwaduktJeltesleat AkwaduktNaviduct KrabbersgatAquaduct LangdeelAquaduct LemmerLeppa AkwaduktLimesaquaductMargaretha Zelle AkwaduktM.C. EscheraquaductAkwadukt Mid-FryslânPrinses MargriettunnelRichard Hageman AkwaduktRingvaartaquaductAquaduct ScharsterrijnAquaduct Steenbergen aan ZeeAquaduct Van HarinxmakanaalAquaduct VechtzichtAquaduct VeluwemeerEco-aquaduct Zweth en Slinksloot