Costa Rica

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Costa Rica.png
Costa Rica
Costa Rica.png
Hoofdstad San José
Oppervlakte 51.100 km²
Inwonertal 4.586.000
Lengte wegennet 35.330 km
Lengte snelwegennet 119 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode CR

Costa Rica is een land in Noord-Amerika. Het land telt ruim 4,5 miljoen inwoners en is ongeveer de helft groter dan Nederland. De hoofdstad is San José.

Inleiding

Costa Rica ligt in Midden-Amerika, aan zowel de Caribische Zee als Pacifische Oceaan. Het land grenst in het noorden aan Nicaragua en in het oosten aan Panama. De hoofdstad San José telt 350.000 inwoners en heeft een grotere agglomeratie van 1,6 miljoen inwoners, ruim een derde van het totale inwonertal van Costa Rica. Het land meet maximaal 460 kilometer, en loopt in noordwest-zuidoostrichting en is 120 kilometer breed op het smalste punt tussen beide oceanen. Buiten de hoofdstad San José zijn er geen andere grote steden. Costa Rica is behoorlijk bergachtig, met de Cerro Chirripó met 3.819 meter als hoogste punt. De grotere vlakke gebieden bevinden zich in het noorden van het land, voornamelijk langs de grens met Nicaragua. Het land heeft een tropisch klimaat.

Costa Rica is een relatief ontwikkeld land, met een inkomen van circa $ 11.240 per inwoner. Toerisme is van groot belang voor Costa Rica, het is het meestbezochte land van Midden-Amerika. Costa Rica wordt beschouwd als één van de beter ontwikkelde landen in de regio met een hoogopgeleide bevolking, en een gunstig investeringsklimaat door lage belastingen. De economie stond vroeger bekend om de bananen en koffie, maar is recenter omgeslagen naar high-tech en de farmacie. Het land wordt over het algemeen beschouwd als één van de meest stabiele en minst corrupte landen van Midden-Amerika. Veruit de belangrijkste taal is het Spaans.

Wegennet

Costa Rica heeft een vrij uitgebreid wegennet van circa 30.000 kilometer. De toestand van de wegen is over het algemeen echter vrij slecht, met een gebrek aan onderhoud. In en rond San José zijn een aantal korte snelwegen van 2x2 en 2x3 rijstroken met ongelijkvloerse kruisingen, circa 119 kilometer in totaal. Het betreft een westelijke bypass, en drie radiale snelwegen naar het westen (luchthaven), noorden en oosten. Daarnaast gaan sommige wegen nog verder als 2x2 gelijkvloerse weg. Op sommige wegen wordt tol geheven. De meesten wegen liggen rond San José en in het berggebied over het midden van het land. In het noorden en oosten van het land liggen een stuk minder wegen, met name in de grensgebieden van Nicaragua en Panama. De belangrijkste routes zijn drie radiale wegen vanuit San José, één naar Managua in Nicaragua, één naar de havenstad Puerto Limón aan de Caribische zee, en de route naar Panamá in Panama.

Flag of Costa Rica.pngAutopistas in Costa Rica Flag of Costa Rica.png

Autopista San Jose - AeropuertoAutopista San Jose - CalderaAutopista Florencio del CastilloCircunvalación de San Jose


Wegnummering

Costa Rica is onderdeel van de Centraal-Amerikaanse wegnummering, de Carreteras Interamericana, die in zes landen loopt; Guatemala, Honduras, Nicaragua, El Salvador, Costa Rica en Panama. De CA 1, en in de toekomst de CA 2[1]. Daarnaast heeft Costa Rica een landelijk nummeringssysteem[2]

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Costa Rica is vergelijkbaar met wat men elders in Latijns-Amerika aantreft, met groene borden met witte letters, en een niet al te consistent ontwerp.

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten