County (Verenigde Staten)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf County)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een county in de Verenigde Staten is een bestuurslaag of administratieve laag onder die van de staten. De staten zijn opgedeeld in counties, terwijl counties weer onderverdeeld zijn in gemeenten of zogenoemde 'unincorporated areas', gebieden die niet onderdeel zijn van een gemeente en onder het bestuur van een county staan. De functie en verantwoordelijkheden van counties verschillen per staat, soms significant. Er zijn 3.142 counties in de Verenigde Staten, variërend van 3 in Delaware tot 254 in Texas.

Etymologie

De naam county is gebaseerd op de historische graafschappen van het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten hebben ze echter niet een dergelijke historie, maar heeft men de naam overgenomen van de Britten. De term county wordt in 48 staten gebruikt, in Louisiana wordt de term 'parish' (parochie) gebruikt en in Alaska de term 'borough'. Daardoor spreekt men ook wel eens van een 'county-equivalent'.

De term county heeft in het Nederlands geen goede equivalent. Het is gebaseerd op een graafschap, maar deze term heeft geen relevantie meer voor Amerikaanse counties. Ook de term provincie dekt de lading van een county niet goed.

Geografie en inwonertal

Counties zijn in een groot deel van de Verenigde Staten relatief uniform in geografische omvang, behalve in het westen, waar soms zeer grote counties zijn, soms groter dan landen. De bevolkingsomvang varieert sterk, sommige counties hebben meer dan 1 miljoen inwoners terwijl er in dunbevolkte streken ook counties zijn met minder dan 20.000 inwoners, soms zelfs minder dan 1.000 inwoners.

De gemiddelde oppervlakte van een county bedraagt 1.600 km². De grootste county is San Bernardino County in California met een oppervlakte van 51.947 km². Het gemiddelde inwonertal ligt iets over de 100.000. Los Angeles County in California heeft de meeste inwoners met 10 miljoen in 2020, dit is meer dan 41 staten. Er waren in 2020 45 counties met meer dan 1 miljoen inwoners.

Gemeenten zijn een laag die onder de counties vallen, maar gemeenten kunnen zich wel over meerdere counties uitstrekken, alhoewel dit niet heel erg gebruikelijk is. Het bekendste voorbeeld is New York City, waar de vijf boroughs elk een separate county vormen.

Naamgeving

De counties zijn vaak vernoemd naar historische personen of geografische elementen, zoals rivieren. Washington County is vernoemd naar de eerste president George Washington en komt in 31 staten voor. Ook Jefferson County, Franklin County, Jackson County, Lincoln County en Madison County komen veel voor en zijn vernoemd naar presidenten of founding fathers.

Bestuurlijke bevoegdheden

De bestuurlijke bevoegdheden van counties variëren sterk per staat. In een aantal staten zoals Rhode Island en Connecticut hebben counties geen bestuur maar zijn ze alleen een statistisch gebied. In staten als Texas en Florida, evenals veel westelijke staten, hebben counties verregaande bevoegdheden. In tal van staten gaan counties bijvoorbeeld over wegbeheer, de gezondheidszorg, het onderwijs, het kadaster en rechtbanken, alhoewel de mate van jurisdictie per staat verschilt. Bekend is de county sheriff, andere functies zijn de county coroner, medical examiner, treasurer, auditor, comptrollor en district attorney.

De mate van bestuur wordt opgedeeld in 'minimal scope', met name in New England, 'moderate scope', met name in het oosten en midden van de Verenigde Staten, en 'broad scope' in het westen van de Verenigde Staten, waar de counties de meeste bevoegdheden hebben.

Counties hebben doorgaans een gekozen bestuur, de naam hiervan varieert per staat, en wordt wel een 'county commission', 'board of supervisors' of 'county court' genoemd. De leiders van een county kunnen gekozen of aangesteld zijn, dit wordt een 'county executive' genoemd, soms ook een 'county manager' of 'county judge'.

In enkele gevallen zijn de besturen van counties en steden samengevoegd tot een 'consolidated city-county'. Bekende voorbeelden zijn San Francisco en Philadelphia, maar ook Washington, D.C. wordt beschouwd als een county-equivalent. In sommige staten bestaan independent cities, dit zijn steden die niet tot een county behoren, de meesten hiervan komen in Virginia voor, maar ook Baltimore en St. Louis zijn hier voorbeelden van.

In veel gevallen zijn de counties het directe bestuur van al het land dat niet onder een gemeente vallen. Anders dan in veel andere landen omvatten gemeenten lang niet al het land, dit wordt een 'unincorporated area' genoemd, in contrast met een 'incorporated area' dat tot een gemeente behoort.

Infrastructuurplanning

Stedelijke gebieden beslaan vaak een aantal counties, soms meer dan 10. De agglomeratie met de meeste counties is Atlanta, waarvan het combined statistical area maar liefst 39 counties beslaat. Daardoor is er vaak de behoefte aan samenwerking tussen counties op het gebied van transport en infrastructuur. Hiertoe wordt vaak een 'metropolitan planning organization' (MPO) opgericht waarin de besturen van de counties plaatsnemen. Ook bestaan er 'council of governments' (COG) waarin de overheden van counties samenwerken. Bij steden die op staatsgrenzen liggen kunnen dit ook besturen van counties van meerdere staten zijn, een bekend voorbeeld hiervan is dat van Washington, D.C. waarin besturen van D.C., Maryland en Virginia samenwerken.

In Atlanta is de infrastructuurplanning notoir lastig vanwege de bestuurlijke versnippering, politieke tegenstellingen en verschillende prioriteiten tussen counties. Atlanta heeft daardoor een minder efficiënt wegennet dan veel andere grootstedelijke regio's, buiten de Interstate Highways die door de staat Georgia zijn aangelegd is er geen regionaal netwerk van autosnelwegen ontwikkeld, meest prominent is er nooit een grote ringweg rond Atlanta aangelegd. Ook het netwerk van urban arterials is inefficiënt omdat elke county zijn eigen prioriteiten zag.

In Texas heeft de county judge een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de snelwegennetten van met name Houston en Dallas. Zij namen vaak het voortouw voor de ontwikkeling van nieuwe autosnelwegen. In Texas bestaat ook de regional mobility authority (RMA), waarin counties samenwerken om wegen en openbaar vervoer te realiseren, waaronder een aantal tolwegen in grootstedelijke regio's.

Er zijn echter vrijwel geen autosnelwegen die door een county beheerd worden. De Northern Parkway in Maricopa County, Arizona is één van de zeer weinige county freeways. Een ander bekend voorbeeld is Clark County Highway 215, die een snelwegring rond Las Vegas, Nevada vormt. Dit is aangelegd door Clark County maar met de bedoeling er later Interstate status aan te geven. Er zijn geen Interstate Highways die door counties beheerd worden.

Zie ook

Referenties