County highway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf County Highway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het meest voorkomende ontwerp van het schildje.

Een county highway of -road of -route, doorgaans afgekort naar CH of CR is een type weg in de Verenigde Staten en de Canadese provincie Ontario, dat in het beheer is van een county. De routenummering kan verschillen per county, of een uniek county highway nummer per staat. De county highways zijn doorgaans de minder belangrijke lokale en interlokale verbindingswegen. Elke weg in het beheer van een county kan een County Road genoemd worden, of het nu genummerd is of niet. In enkele gevallen zijn county highways gebouwd volgens freeway-ontwerpeisen.

Verenigde Staten

County highways worden doorgaans aangegeven in blauwe schilden met gele letters. Sommige staten gebruiken een wit schild met zwarte letters. Niet alle staten hebben county highways, zo worden in North Carolina en Virginia alle wegen door de staat beheerd en zijn dus state highways. In Connecticut en Alaska zijn geen counties, dus ook geen county highways. In Louisiana heten deze subdivisies een parish, en de wegen staan daar bekend als een parish highway, en hebben dezelfde status en functie als county highways elders.

Nummering

De nummering van county highways verschilt per staat. Ze zijn per county genummerd, maar de manier waarop verschilt, zo zijn ze in Wisconsin geletterd met 1 tot 3-letterige aanduidingen (A, AA of AAA). In Illinois hebben ze een letter gevolgd met een suffix als nummer. New Jersey heeft een staatsbrede nummering in de 500-serie.

County roads die een autosnelweg zijn

In enkele zeldzame gevallen is een county road als autosnelweg uitgevoerd.

Canada

County highways in Canada zijn alleen te vinden in de provincie Ontario. De functie is hetzelfde als de Amerikaanse county highways. Oorspronkelijk waren het vooral wegnamen zoals Niagara Road 20, vanaf de jaren '70 en '80 zijn wegnummerschilden geïntroduceerd. In 1997-1998 zijn tal van provincial highways gedownload naar de counties. Deze werden daarna county highways. Niet alle county highways in Ontario worden zo genoemd, in sommige gebieden heten ze regional roads. Veel counties hebben ook concession roads.

Zie ook

Referenties