Craquelé

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Craquele)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een wegdek met ernstige craquelé (SS40 in Italië).

Craquelé is een type scheurvorming wat onder andere in wegverhardingen (asfalt) voorkomt. Craquelé bestaat uit een netwerk van kleine lengte- en dwarsscheuren, in een rijspoor of over de gehele rijbaan. Het onderscheidt zich van spoorvorming, rafeling, enkelvoudige scheurvorming of gaten. De scheurvorming komt voornamelijk voor aan het einde van de levensduur van het asfalt. Het begint vaak aan de rand van de weg of in het rijspoor en breidt zich zonder onderhoud uit tot de gehele rijbaan.

Craquelé kan vroegtijdig aangepakt worden door de naden te dichten met een vulmiddel of door de naad door midden van blowpatchen lokaal te repareren. Indien de schade te omvangrijk is zal het asfalt gefreesd moeten worden. Indien te lang gewacht wordt met onderhoud kunnen de scheuren doordringen tot in de tussen- en onderlagen en is een kostbare reconstructie van de verharding noodzakelijk.

De term craquelé is Frans en is het meest bekend van de scheurvorming op schilderijen of keramiek. De term wordt ook in de wegenbouw gebruikt.