Croix de Bettembourg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Croix de Bettembourg
Kruisende wegen
Type klaverturbine
Opengesteld 1994

Het Croix de Bettembourg (Kräiz Beetebuerg) is een knooppunt in Luxemburg. Het knooppunt is gelegen tussen de A3 en A13 in het zuiden van het land. Het knooppunt is vernoemd naar het dorpje Bettembourg, dat vlakbij het knooppunt ligt.

Configuratie

Het knooppunt ligt 2,5 kilometer ten noorden van de grens met Frankrijk, alhoewel de dichtstbijzijnde grens minder dan 1 kilometer verderop ligt. De omgeving bestaat aan de westkant uit industrie met een spoorlijn en bedrijventerrein, aan de oostkant uit bos en weilanden. De plaatsen Dudelange en Bettembourg liggen in de directe omgeving. Het knooppunt is een klaverturbine, met een directe boog vanaf Esch-sur-Alzette naar Luxembourg. Beide aansluitende wegen tellen 2x2 rijstroken. Het knooppunt ligt op 280 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

De A3 is beduidend ouder dan de A13, dus het duurde enige tijd voordat er sprake was van een knooppunt tussen twee snelwegen. De A3 werd in 1978 tussen het Croix de Gasperich en Dudelange opengesteld. In 1981 volgde de grensovergang met Frankrijk. De A13 is pas 16 jaar later opengesteld, in 1994 tussen Esch-sur-Alzette en Hellange, waarmee het Croix de Bettembourg ontstond.

Toekomst

Het is gepland het knooppunt significant te reconstrueren ten behoeve van de verbreding van de A3. De reconstructie van het knooppunt werd in 2019 geraamd op € 44 miljoen.[1]

Verkeersintensiteiten

De A3 telt 52.000 voertuigen op de grens met Frankrijk, wat de A3 tot één van de drukste internationale snelwegen van Europa maakt. De A13 telt 39.000 voertuigen bij het Croix de Bettembourg.

Referenties

knooppunten in Luxembourg

Croix de BettembourgCroix de CessangeJonction EschCroix de GasperichJonction GrunewaldJonction Lankelz