Croix de Cessange

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Croix de Cessange
Croix de Cessange.png
Kruisende wegen A4 LUX.svg A6 LUX.svg
Type hybride
Opengesteld 1976

Het Croix de Cessange (Zéissenger Kräiz) is een knooppunt in Luxemburg, gelegen tussen de A4 en A6 bij de stad Luxembourg. Het knooppunt is vernoemd naar het dorpje Cessange, dat vlakbij het knooppunt ligt.

Configuratie

Het knooppunt heeft een opvallende vormgeving, bestaande uit twee klaverlussen en vier directe bogen en twee korte bogen. De A6 gaat hier over de A4 heen. Het knooppunt ligt in open gebied, op 4 kilometer afstand van het centrum van Luxembourg. Ten oosten van het knooppunt ligt het dorpje Cessange, ten zuiden ervan het dorpje Leudelange. Beide aansluitende snelwegen tellen 2x2 rijstroken.

Geschiedenis

Het knooppunt is het oudste van Luxemburg, in 1972 opende de bypass van Leudelange en in 1974 de verlenging Luxembourg in. Het knooppunt ontstond in 1976 toen de A6 werd opengesteld tussen Strassen en het Croix de Cessange. In 1978 werd de A6 verder verlengd naar het Croix de Gasperich.

Verkeersintensiteiten

Met 79.000 voertuigen per etmaal tussen het Croix de Cessange en het Croix de Gasperich is de A6 de drukste snelweg van Luxembourg. De A4 is met 61.000 voertuigen tussen Luxembourg en Esch-sur-Alzette ook frequent bereden en behoort tevens tot de drukste snelwegen van het land.

Referenties


knooppunten in Luxembourg

Croix de BettembourgCroix de CessangeJonction EschCroix de GasperichJonction GrunewaldJonction Lankelz