Croix de Gasperich

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Croix de Gasperich
Croix de Gasperich.png
Kruisende wegen A1 LUX.svg A3 LUX.svg A6 LUX.svg
Type klaverturbine
Opengesteld 1978

Het Croix de Gasperich (Gaasperecher Kräiz) is een knooppunt in Luxemburg, gelegen bij de stad Luxembourg. Hier komen drie autobunnen samen, de A1, A3 en A6. Het knooppunt is vernoemd naar het dorpje Gasperich dat onder de rook van Luxembourg ligt.

Configuratie

Het knooppunt is uitgevoerd als een klaverturbine, waarbij de A6-A1 de doorgaande route is, evenals de A3 van Luxembourg naar Metz. De afslaande verbindingen vanaf Arlon richting Metz en vice versa, en vanaf Trier naar Metz en vice versa zijn gestroomlijnd met directe bogen. Verkeer van en naar Luxembourg gaat via klaverlussen. De aansluitende snelwegen tellen allen 2x2 rijstroken. De A1 loopt naar Trier, de A3 van Luxembourg naar Metz en de A6 naar Arlon. Ten noorden van het knooppunt ligt de stad Luxembourg en een kantorenpark, naar het zuiden liggen bossen. Het knooppunt ligt op 300 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Het Croix de Gasperich is het op één na oudste knooppunt, en ontstond in 1978 toen de A3 van Luxembourg naar Dudelange en de A6 vanaf het Croix de Cessange naar het Croix de Gasperich gelijktijdig opengesteld werden. De aansluiting van de A1 liet nog tot 1994 op zich wachten toen de A1 werd opengesteld tussen het Croix de Gasperich en Kirchberg.

Het Croix de Gasperich is het belangrijkste knooppunt van Luxemburg en vervult een belangrijke schakel in het internationale wegennet dat rond de stad Luxembourg samenkomt.

Verkeersintensiteiten

De A6 is tussen het Croix de Cessange en het Croix de Gasperich de drukste snelweg van Luxemburg met 79.000 voertuigen per etmaal. Circa 40.000 voertuigen rijden van en naar de A1 en circa 60.000 voertuigen gebruiken de A3.

Referenties


knooppunten in Luxembourg

Croix de BettembourgCroix de CessangeJonction EschCroix de GasperichJonction GrunewaldJonction Lankelz