Cross-Harbour Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
香港海底隧道
HK1.svg
Cross-Harbour Tunnel.jpg
Kruist Victoria Harbour
Lengte 1.860 meter
Openstelling 02-08-1972
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Cross-Harbour Tunnel (Chinees: 香港海底隧道) is een afzinktunnel in Hong Kong, onderdeel van Route 1.

Kenmerken

De Cross-Harbour Tunnel is één van drie tunnels onder de Victoria Harbour tussen Kowloon en Hong Kong Island. De tweebuizige tunnel heeft een lengte van 1.860 meter en door de tunnel lopen 2x2 rijstroken van de Route 1. De tunnel sluit aan de zuidzijde direct aan op de Route 4 en is de enige van de drie tunnels waarvan de snelweg ten zuiden van de tunnel doorloopt naar het zuiden van Hong Kong Island. Het tolstation bevindt zich aan de noordzijde.

Geschiedenis

De tunnel is tussen 1969 en 1972 aangelegd en opende op 2 augustus 1972 voor het verkeer. Het was de eerste afzinktunnel van Hong Kong en tevens de eerste vaste oeververbinding tussen Hong Kong Island en Kowloon. De tunnel is onder een concessie van 30 jaar aangelegd. Deze concessie liep in 1999 af, sindsdien is de tunnel in het beheer van de overheid van Hong Kong.

Verkeersintensiteiten

De Cross-Harbour Tunnel is de drukste en meest overbelaste tunnel onder de Victoria Harbour. Exacte intensiteiten zijn niet bekend, maar vermoedelijk rijden dagelijks 90.000 voertuigen door de tunnel.

Referenties