Crowsnest Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Crowsnest Highway map.png
Highway 3
Begin Hope
Einde Medicine Hat
Lengte 1.161 km
Route

BC-3.svg

Alberta Highway 3.png

De Crowsnest Highway, ook wel bekend als de Interprovincial is een route in het westen van Canada, die de kortste verbinding tussen het dal van de Fraser River in British Columbia en de prairies van Alberta vormt. De route is één van de belangrijkste wegen in het westen van Canada, alhoewel secundair in belang ten opzichte van de Trans-Canada Highway. De Crowsnest Highway is 1.161 kilometer lang en loopt van Hope tot Medicine Hat.

Routebeschrijving

De Crowsnest Pass aan de kant van Alberta.

British Columbia

In British Columbia wordt de Crowsnest Highway gevormd door de Highway 3. In Hope splitst deze weg van de Trans-Canada Highway (Highway 1) af, en verloopt dan oostwaarts door de Rocky Mountains. De bergen zijn in dit gebied niet bijzonder hoog, maar de bergruggen verlopen noord-zuid, terwijl de Crowsnest Highway oost-west verloopt, waardoor de route nogal slingert. De route in British Columbia is 837 kilometer lang, terwijl de hemelsbrede afstand tussen Hope en de grens met Alberta slechts 485 kilometer bedraagt. De Crowsnest Highway kent nogal wat verschillende klimaten, sommige dalen zijn erg droog. De grens met Alberta wordt gevormd door de Crowsnest Pass, die 1.358 meter hoog is.

Alberta

Ook in Alberta is de Crowsnest Highway als de Highway 3 genummerd. In Alberta verlaat men al na enkele kilometers de Rocky Mountains, waarna de prairies volgen. Via Lethbridge verloopt de route naar Medicine Hat, waar de Crowsnest Highway weer op de Trans-Canada Highway aansluit. Delen van de route in Alberta zijn een 2x2 divided highway.

Nut

De Highway 3 is in theorie de kortste route naar de prairies, maar de betere uitbouwstandaard van de Trans-Canada Highway zorgt ervoor dat de Crowsnest Highway toch wat secundair in karakter is ten opzichte van de Trans-Canada. Vanwege de slingerende route in British Columbia is de afstand door de Rocky Mountains toch langer. Ook het feit dat de Trans-Canada Highway via de belangrijke stad Calgary loopt, zorgt ervoor dat de Crowsnest Highway duidelijk de tweede plaats heeft in de oost-westroutes door de Rocky Mountains in westelijk Canada.

Geschiedenis

De Crowsnest Highway werd in 1932 gecreëerd en is vernoemd naar Crowsnest Pass. Het gebrek aan grotere plaatsen op de route in British Columbia heeft ervoor gezorgd dat de uitbouw van de Trans-Canada Highway meer prioriteit heeft gekregen sinds de jaren '60. De Crowsnest Highway ligt min of meer in het verlengde van de Red Coat Trail. In de westelijke provincies van Canada heeft coördinatie plaatsgevonden met de wegnummering, waardoor wegnummers in de verschillende provincies regelmatig op elkaar aansluiten. Daarom is de gehele Crowsnest Highway als de Highway 3 genummerd.

Referenties