Cruquiusbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cruquiusbrug
NLN201.svg
Cruquiusbrug.jpg
Overspant Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder
Rijstroken 2x2
Totale lengte onbekend
Hoofdoverspanning 10 meter
Hoogte brugdek 2,2 meter
Openstelling 1934 en 1978
Verkeersintensiteit 30.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Cruquiusbrug is een beweegbare brug in de Nederlandse N201. De brug overspant de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder nabij Cruquius en Heemstede.

Kenmerken

De Cruquiusbrug betreft feitelijk twee naast elkaar gelegen basculebruggen.

De noordelijke brug die is geopend in 1934 heeft twee rijstroken welke bestemd zijn voor verkeer vanuit Hoofddorp in de richting van Heemstede. Daarnaast ligt vlak tegen de rijbaan nog een smal fietspad.

De zuidelijke brug is in de jaren zeventig aangelegd en is breder dan de noordelijke brug. Naast de tweee rijstroken voor de rechtdoorrichting biedt de brug ook ruimte voor voorsorteerstroken voor zowel linksaf als rechtsaf. Daarnaast ligt afgescheiden van de weg nog een fietspad.

De noordelijke brug heeft een overspanning van ongeveer 10 meter en een doorvaartbreedte van ongeveer 8,5 meter. De breedte van de bruggen verschilt sterk van elkaar.

Aan de Heemsteedse kant van de bruggen loopt nabij de brug onder de weg een voetgangerstunnel.

Geschiedenis

De Cruquiusbrug, circa 1934.

De noordelijkste brug is de oudste van de twee naast elkaar geleden bruggen. Deze brug is aangelegd in de periode 1932 tot en met 1934 ten behoeve van de betere doorstroming van de weg Utrecht - Uithoorn - Haarlem, op dat moment een belangrijke route. Voor die periode liep de doorgaande weg over een enkele honderden meters zuidelijker gelegen brug, eveneens met de naam Cruquiusbrug. Dit was een houten draaibrug die zo smal was dat hij slechts in één richting tegelijk bereden kon worden.[1]. Aan de westkant van deze oude brug liep de aansluitende weg dwars door het 'oude dorp' van Heemstede. Door de verbinding iets noordelijker te leggen, kon de (toenmalige) bebouwde kom vermeden worden en werd een snellere verbinding gerealiseerd. Ook aan de Haarlemmermeerse kant van de brug werd een nieuwe verbindingsweg welke enkele honderden meters verderop aansloot op de oude polderweg die daar de naam Kruisweg heeft. Vanwege de bouw van de brug en de nieuwe verbindingswegen, moest het nabijgelegen stoomgemaal Cruquius definitief buiten gebruik gesteld worden. De brug is op 2 juli 1934 geopend. De aansluitende verbindingsweg aan de oostkant was ongeveer twee maanden later gereed.

De zuidelijke brug is aangelegd vanwege de verdubbeling van de toenmalige provinciale weg S21, de huidige N201 in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. De aanleg van deze brug begon in 1972. Deze brug is wat steviger en robuuster uitgevoerd en ook wat breder.

Toekomst

De provincie Noord-Holland zal de noordelijke van de twee Cruquiusbruggen rond 2022 volledig vervangen door een nieuwe, langere en bredere brug. Ook de doorvaartbreedte zal stijgen van 8,5 meter naar 11 meter. De provincie Noord-Holland beschouwt het als een bijzonder en ambitieus innovatieproject. De brug wordt circulair, energieneutraal en zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd, aldus de provincie.[2]

In dezelfde periode zal aan de zuidelijke brug, voor verkeer richting Hoofddorp, grootonderhoud plaatsvinden. Werkzaamheden die hierbij plaatsvinden zijn onder meer het vervangen van de aandrijving, bediening, besturing en bewaking, het uitvoeren van betonreparaties aan de aanbruggen en het conserveren van complete bovenbouw.

Ter verbetering van de veiligheid van fietsers en bromfietsers die ter plekke van de brug de N201 willen oversteken, zal onder de bruggen een fietstunnel worden aangelegd. De gelijkvloerse fietsoversteken aan de Haarlemmermeerse kant van de brug zullen dan vervallen. Wel zal nog een oversteekplaats voor voetgangers blijven bestaan.

Verkeersintensiteiten

In 2018 reden dagelijks ongeveer 30.000 voertuigen over de bruggen.[3]

Externe links

Referenties

  1. De Telegraaf 7 april 1934
  2. | Provincie Noord-Holland projectpagina Cruquiusbrug
  3. Provincie Noord-Holland
Bruggen, dammen en tunnels in Noord-Holland

AalsmeerderbrugAfsluitdijkAmsterdamsebrugArenatunnelAquaduct VechtzichtBallastbrugBetlembrugBrug over het Zijkanaal CCoentunnelCoenbrugCruquiusbrugElsbroekerbrugGaasperdammertunnel't HemeltjeKeizer KareltunnelMichiel de RuijtertunnelMuiderbrugPiet HeintunnelRingvaartaquaductRozenoordbrugSchinkelbrugSchipholtunnelSchipholbrugSchipholdraaibrugSpaarndammertunnelTunnel ZuidasUtrechtsebrugUyllanderbrugVechtbrug UitermeerVechtbrug MuidenVelsertunnelWeesperbrugWaterwolftunnelWijkertunnelIJtunnelZandhazenbrugZeeburgerbrugZeeburgertunnel