Cuba

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Cuba.svg
Cuba
Cuba.png
Hoofdstad La Habana
Oppervlakte 109.886 km²
Inwonertal 11.167.000
Lengte wegennet 29.830 km
Lengte snelwegennet 670 km
Eerste snelweg circa 1959
Benaming snelweg autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode C

Cuba is een eilandnatie in het Caribisch gebied, en telt ruim 11 miljoen inwoners. De hoofdstad is La Habana (Havana).

Inleiding

Cuba ligt op de grens van de Caribische Zee en de Golf van Mexico. Florida ligt 150 kilometer naar het noorden, Mexico ligt 200 kilometer naar het westen, Jamaica ligt 150 kilometer naar het zuiden en Haïti ligt 85 kilometer naar het oosten. Cuba bestaat uit het hoofdeiland en diverse kleine eilanden. Het eiland is maximaal 1.150 kilometer lang en ongeveer 100 kilometer breed. Op bergketens in het uiterste westen en oosten van het land na, is het land vrij vlak. Behalve het eiland Cuba zelf horen ook een aantal kleinere eilanden bij het land. Het grootste daarvan is het Isla de la Juventud. De kust en de historische steden Havana (ter plaatse bekend als La Habana), Santiago en Trinidad hebben zich de laatste jaren ontwikkeld tot toeristische trekpleisters van formaat voor bezoekers uit Europa, Canada en Mexico. Voor Amerikanen is het een stuk gecompliceerder om naar Cuba te reizen.

Hoewel de Cubaanse overheid aan eenieder onderwijs en gezondheidszorg garandeert, is de bevolking verder arm. Vrijwel niemand heeft een auto, ook omdat reizen buiten de eigen regio vaak aan beperkingen is onderworpen. Veel mensen denken bij Cuba aan de oude Amerikaanse auto's die door de straten rijden. Hoe romantisch dat beeld ook is, die auto's worden vaak gedeeld door hele straten en hebben uitsluitend tot doel mensen naar school of werk te brengen. De grote groep Cubanen zonder auto probeert in de regel liftend zijn of haar doel te bereiken. Langs de doorgaande wegen staan vele lifters, al dan niet geconcentreerd op speciale liftersplaatsen aan de rand van de steden. Hier staan tientallen lifters verzameld en proberen centrale regelaars vraag en aanbod bij elkaar te brengen en ook nog een beetje te letten op wie er al het langste staat.

Wegennet

De autopistas van Cuba.

Cuba had in 1999 ruim 60.000 kilometer aan wegen, waarvan ongeveer de helft verhard is. Er is 670 kilometer aan autopista. Het moet gezegd dat de Cubaanse autopista niet in de buurt komt van een Nederlandse autosnelweg. Een middenberm en markering ontbreken vaak volledig, de wegen bevatten vaak gaten of hobbels en langzaam verkeer mag de weg gebruiken. Bij gelegenheid kruist zelfs een spoorlijn; de spoorwegovergangen zijn onbewaakt. Nu rijden in Cuba zeer weinig treinen en de treinen die wel rijden zijn langzaam en ziet men al lang van tevoren aankomen. Problematischer voor het verkeer is dat de spoorwegovergangen dusdanig drempels vormen dat het verkeer ervoor moet afremmen om zonder schade te kunnen passeren.

Voor een eiland dat oost-west verloopt, is het logisch dat de belangrijkste routes op Cuba ook oost-west verlopen. Het Spaanse woord voor deze doorgaande wegen in Carretera. De bekendste oost-westroute is de Carretera Central, die van Santiago in het oosten doorloopt tot aan Pinar del Rio in het westen. De route is voor het grootste gedeelte een simpele tweebaansweg die nog stamt uit de tijd van vóór de revolutie van 1957. Sindsdien is er aan de wegen ook niet veel meer veranderd. Tussen Sancti Spiritus en Pinar del Rio loopt parallel aan de Carretera een snelweg. Plannen om deze door te trekken naar Guantanamo zijn nooit gerealiseerd.

Aan de noord- en zuidkant van het eiland lopen de Carretera Norte en de Carretera Sur. Ook dit zijn simpele tweebaanswegen met maar weinig verkeer. Verder is nog bekend de Via Blanca, de verbinding vanuit Havana naar Matanzas en de toeristenstad Varadero. Aan snelwegen kunnen naast de genoemde route Sancti Spiritus - Havana - Pinar del Rio nog enkele substandaard snelwegen in de stad Havana worden genoemd.

Geschiedenis

In de jaren '50 was Cuba één van de meest welvarende landen in Latijns-Amerika en scoorde op alle punten zeer hoog. De aanleg van de Vía Blanca begon in 1954 en in 1959 openden twee stukken snelweg, de Túnel de La Habana en een deel van de Vía Blanca. Deze laatste wordt beschouwd als de eerste autopista van Cuba, alhoewel het grootste deel geen rijbaanscheiding heeft en niet ongelijkvloers is. In de jaren '70 is vooral gebouwd aan de Autopista Nacional, maar door geldtekort zijn de werkzaamheden aan autopistas in 1990 stopgezet. Net op tijd in 1989 opende nog de Autopista Nacional Oeste van La Habana naar Pinar del Río. Er zijn nog diverse overblijfselen van de oorspronkelijke plannen van een 900 kilometer lange autopista van La Habana naar Guantánamo, diverse delen zijn slechts met één rijbaan aangelegd, en elders zijn grondwerken verzet voor de aanleg. Men had een hoge ambitie voor deze autopista, met een meer dan 250 kilometer lang traject met 2x3 rijstroken en een ontwerpsnelheid van 140 km/h. Dichter bij La Habana is zelfs een kilometer of 30 met 2x4 rijstroken uitgevoerd. In 2014 opende de Autopista La Habana - Mariel, de eerste nieuwe autopista in 25 jaar tijd.

Tol

Het Cubaanse wegennet is volledig tolvrij, met uitzondering van de Túnel de La Habana.

Autopistas de Cuba

Autopista Nacional (A1) • Primer Anillo de La Habana (A2) • Autopista La Habana - Melena (A3) • Autopista Nacional Oeste (A4) • Vía BlancaAutopista del MediodíaAutopista La Habana - MarielAutopista de la Isla de Juventud


Bewegwijzering

Bewegwijzering in Cuba is zeer schaars. Zelfs langs de snelweg staan afritten niet eens aangegeven, komborden staan er vaak niet en het vinden van de juiste richting lijkt vooral een kwestie van vragen aan locals. Wat er aan bewegwijzering staat is doorgaans zeer oud.

Op sommige plaatsen -en dat zijn vaak plaatsen waar veel toeristen komen- staat wat meer en vaak ook nieuwere bewegwijzering. Deze doet qua vorm en uiterlijk enigszins denken aan die in Spanje. De autosnelweg staat met witte letters op een groene achtergrond aangegeven; andere wegen op een blauwe achtergrond. Eerder toeristische doelen staan met zwarte letters op een gele achtergrond (hotels, restaurants), met witte letters op een donkergroene achtergrond (parken en dergelijke) of met witte letters op een paarse achtergrond (overige bezienswaardigheden). Lokale doelen tenslotte staan met zwarte letters op een witte achtergrond.

De wegen in Cuba zijn genummerd, maar ook hier geldt dat de nummers maar zelden op de borden verschijnen. De autosnelweg Pinar del Rio - Havana heeft het nummer A4; die tussen Havana en Santa Clara is de A1. De drie Carretera's staan buiten de wegennummering. Zij worden aangeduid als CN (Carretera Norte), CC (Carretera Central) en CS (Carretera Sur). Deze letters staan vermeld op een wapenschild dat enigszins aan het Amerikaanse Interstate-schildje doet denken.

Referenties


Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten