Cumbres Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Colorado 17.svg
Blank.png
SR-17
Hoogte (ft) 10,020 ft
Hoogte (m) 3.054 m
Gebergte San Juan Mountains
Verkeersintensiteit 830 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Cumbres Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Colorado, gelegen in het zuiden van de staat. De bergpas is 3.054 meter hoog.

Kenmerken

De Cumbres Pass is noordoost-zuidwest georiënteerd en heeft een pashoogte van 3.054 meter. Over de bergpas loopt de State Route 17 vanaf Conejos naar Chama in New Mexico. De bergpas is eenvoudig te berijden en niet steil of bochtig. Een spoorlijn verloopt ook over de bergpas. Nabij ligt ook de La Manga Pass, onderdeel van dezelfde route en die bergpas is iets hoger. De Cumbres Pass is doorgaans de gehele winter te berijden.

Geschiedenis

De spoorlijn over de bergpas is tussen 1880 en 1881 aangelegd voor de Denver and Rio Grande Western Railroad. Vrachtvervoer over deze spoorlijn werd eind jaren '60 gestaakt. Sindsdien gaat de Cumbres and Toltec Scenic Railroad over de bergpas, die een toeristentrein is. De trein werd in 1989 gebruikt in de film Indiana Jones and the Last Crusade. De spoorlijn verloopt niet over de nabijgelegen La Manga Pass.

Verkeersintensiteiten

De Cumbres Pass wordt slechts licht bereden, met gemiddeld 830 voertuigen per etmaal. Het is geen belangrijke verbinding.

Referenties