Curaçao

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Curacao)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Curacao.png
Curacao.png
Hoofdstad Willemstad
Grootste stad Willemstad
Oppervlakte 444 km²
Inwonertal 158.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting CW

Curaçao is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland telt 142.000 inwoners en ligt in de Benedenwindse Antillen, voor de kust van Venezuela. De hoofdstad en grootste stad is Willemstad.

Inleiding

Curaçao is het grootste eiland van de benedenwindse Antillen, en is tevens het grootste land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, naast Nederland zelf. Het eiland meet ongeveer 60 bij 10 kilometer en ligt 65 kilometer ten noorden van de kust van Venezuela. Naar het westen ligt Aruba, naar het oosten Bonaire. Het grootste deel van de bevolking woont in en rond de hoofdstad Willemstad, het eiland is met name in het midden dichtbevolkt en verstedelijkt. Willemstad geldt als één van de grootste natuurlijke havens ter wereld. Rondom die haven liggen een grote olieraffinaderij en andere havenfaciliteiten. De Christoffelberg is met 375 meter hoogte het hoogste punt van het eiland. Curaçao heeft een semi-droog klimaat met een droog en nat seizoen. De meeste orkanen in het Caribisch gebied gaan aan Curaçao voorbij.

Wegennet

De Koningin Julianabrug.

Het wegennet van Curaçao is vanwege de hoge bevolkingsdichtheid vrij dicht. Er zijn geen autosnelwegen op Curaçao, maar de stad heeft wel een volledige ringweg met 2x2 rijstroken die de Schottegatweg heet. De in 1974 opengestelde Koningin Julianabrug overspant de Sint Annabaai in het zuiden van Willemstad en heeft aan beide zijden een ongelijkvloerse aansluiting. De rest van de ringweg kent verkeerslichten, ongeregelde kruispunten en verkeerspleinen. Verharde wegen lopen naar bijna alle delen van Curaçao en de Franklin D. Rooseveltweg ontsluit de luchthaven van Curaçao, die ten noorden van Willemstad ligt. De weginrichting is zeer vergelijkbaar met Nederland, alhoewel enkele nieuwere Nederlandse trends nog niet zijn overgenomen. Wegmarkering, verkeerslichten, vangrails en bewegwijzering zijn vergelijkbaar met dat van Nederland voor duurzaam veilig en redesign.

Wegnummering

Er is geen aparte wegnummering op Curaçao.

Bewegwijzering

In 2013 is nieuwe bewegwijzering geïnstalleerd langs de hoofdwegen van Curaçao.[1]

Verkeersveiligheid

In 2016 vielen op Curaçao 19 verkeersdoden, wat neerkomt op 120 doden per 1 miljoen inwoners.[2] Daarmee ligt de ratio dodelijke slachtoffers per 1 miljoen inwoners meer dan drie keer zo hoog als in Nederland en ongeveer twee keer hoger dan het EU-gemiddelde.

Referenties

Koninkrijk der Nederlanden

Landen: NederlandArubaCuraçaoSint Maarten

Openbare lichamen: BonaireSabaSint Eustatius