Cyprus

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Cyprus.svg
Κύπρος - Kıbrıs
Cyprus.png
Hoofdstad Nicosia
Oppervlakte 9.251 km²
Inwonertal 1.141.000
Lengte wegennet 7.206 km
Lengte snelwegennet 254 km
Eerste snelweg 1985
Benaming snelweg Motorway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode CY

Cyprus is een land en eiland in Azië, alhoewel het economisch en cultureel tot Europa wordt gerekend. Het bestaat uit een Griekstalig deel, dat bij de EU hoort, en de Turkse noordelijke republiek Cyprus, dat door Turkije bezet wordt en niet tot de EU behoort. Het eiland telt 1,1 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van ongeveer een kwart van Nederland. De hoofdstad is Nicosia.

Inleiding

Cyprus is een eiland in het oosten van de Middellandse Zee, 70 kilometer ten zuiden van Turkije, 110 kilometer ten westen van Syrië, 260 kilometer ten noordwesten van Israël en 370 kilometer ten noorden van Egypte. Het eiland meet maximaal 225 kilometer van oost naar west en 90 kilometer van noord naar zuid. Kenmerkend is het lange schiereiland naar het noordoosten. De hoofdstad Nicosia ligt op de grens van Turks Cyprus en de Republiek Cyprus. Van de ruime 1,1 miljoen inwoners wonen er circa 265.000 in Turks-Cyprus en de rest in het zuiden. Een aantal gebieden in Cyprus zijn Britse militaire bases en zijn de-facto onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Belangrijke steden zijn naast de hoofdstad Nicosia ook Larnaca, Limassol en Paphos. In het Turks-Cypriotische deel zijn Kyrenia en Famagusta van belang.

Cyprus behoort tot de Europese Unie en is een welvarend land, met een inkomen van $ 28.300 per inwoner. Het inkomen in Turks-Cyprus ligt aanzienlijk lager. In Cyprus betaalt men met de Euro, behalve in het Turkse deel. Mogelijk bezit het land grote olievoorraden, maar de Turkse marine maakt het boren naar olie niet mogelijk. Het Grieks en Turks zijn de officiële talen van Cyprus, maar ook Engels wordt wijdverbreid gesproken. Russisch is in opkomst.

Wegennet

De snelwegen in Cyprus.

Cyprus heeft een goed ontwikkeld wegennet, met voor de omvang veel autosnelwegen, per inwoner het meeste van alle Europese landen. De autosnelwegen zijn allemaal gelegen in het zuiden van Cyprus, alhoewel de Turken ook een poging hebben gedaan voor de bouw van wegen, een echte snelweg kent Turks-Cyprus niet, wel een 2x2 expressweg van Nicosia naar Famagusta. Alle grotere steden worden met autosnelwegen verbonden, met een netwerk in het oosten en zuiden van Cyprus. Het noordwesten van Cyprus heeft een minder ontwikkeld wegennet, evenals op Turks Cyprus. Het snelwegennet van Cyprus was in 2015 circa 250 kilometer lang, met een aantal nieuwe projecten gepland, maar uitgesteld vanwege de financiële crisis in het land.

Motorways in Cyprus

A1 Cyprus.pngA2 Cyprus.pngA3 Cyprus.pngA5 Cyprus.pngA6 Cyprus.pngA7 Cyprus.pngA8 Cyprus.pngA9 Cyprus.pngA22 Cyprus.png


Wegnummering

Wegnummer voor een hoofdweg.
Wegnummer voor een autosnelweg.
Wegnummer voor een secundaire weg.

Het wegennet is geclassificeerd in 5 lagen; eerst de Autosnelwegen, die de prefix "A" hebben, en vervolgens de hoofdwegen, met de prefix "B". Secundaire wegen hebben de prefix "E" en hebben drie cijfers. Lokale wegen hebben nog geen officiële nummering, maar de prefix "F" is gereserveerd. Daarnaast zijn er ongenummerde wegen.

Bewegwijzering

De bewegwijzering op Cyprus is enigszins vergelijkbaar met die van Griekenland, met groene borden en witte letters voor de Engelse vertaling en gele letters voor de Griekse vertaling. De indeling van de borden lijkt meer op die van het Verenigd Koninkrijk, wat het sterkst terug komt op de vorkborden. Wegnummers van autosnelwegen (motorways) worden met een groen schild met daarin een zeshoekig kader in het geel met het nummer, inclusief prefix.

Verkeersveiligheid

jaar verkeersdoden
2010 60
2011 71
2012 51
2013 44
2014 45
2015 57
2016 46
2017 53

In 2010 vielen 73 verkeersdoden per 1 miljoen inwoners in Cyprus, een daling van 39 procent ten opzichte van het jaar 2001. Cyprus was hiermee iets minder verkeersveilig dan gemiddeld in de Europese Unie, maar daalde in 2013 naar EU-gemiddelde.[1] Het aantal verkeersdoden nam daarna echter weer toe, een trend die in veel EU-landen zichtbaar was. Het aantal verkeersdoden per 1 miljoen inwoners lag in 2015 beduidend boven het EU-gemiddelde.[2]

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea