Desiré Delano Bouterse Highway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Dési Delano Bouterse Highway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Desi Delano Bouterse Highway map.png
-
Begin Afobakkaweg (Pawakka)
Einde Zanderij
Lengte 9,6 km
Route
Desiré Delano Bouterse Highway

Junction.svg Afobakkaweg → Brokopondo/Paramaribo

Brug.svg Hanover bridge

Junction.svg Indira Ghandiweg → Bitagron/Lelydorp/Paramaribo

De Desiré Delano Bouterse Highway, ook kortweg de 'Highway', is een autosnelweg in Suriname. De autosnelweg vormt een oost-westverbinding in District Para, vanaf Pawakka tot Zanderij over een lengte van 9,6 kilometer.

Routebeschrijving

De autosnelweg begint op een gelijkvloerse kruising aan de Afobakkaweg bij Pawakka. De snelweg, met over de hele lengte 2x2 rijstroken verbindt Pawakka met Zanderij. Hier loopt de weg via plantage Hanover over de Hanover Bridge. Deze brug kruist de Parakreek, een rivier die bij Sabakoe als een beek begint en uitmondt in de Surinamerivier. De weg eindigt gelijkvloers op de Indira Ghandiweg, die verder naar het vliegveld of terug naar Lelydorp en Paramaribo leidt.

Weginrichting

De weg is volgens Chinese standaarden ingericht. Met Chinese markeringen, vangrail en verlichting. Opvallend is dat de bekabeling voor de verlichting boven de grond hangt. Dit komt waarschijnlijk doordat de verlichting pas na het aanbrengen van asfalt is aangebracht.

Alhoewel soms een autosnelweg genoemd, is de weg dat feitelijk niet. Er zijn geen ongelijkvloerse kruisingen of aansluitingen, geen vluchtstroken, geen speciale status of geslotenverklaring en geen afwijkende maximumsnelheid.

Geschiedenis

De bouw van de highway was één van de zogenoemde 'Dalian IV' projecten, in samenwerking met China.[1] In november 2017 is begonnen met het aanleggen van de snelweg tussen Pawakka en Zanderij.[2] Op 15 mei 2020 is de weg officieel opengesteld.[3][4] De bouw kostte US$ 60 miljoen.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Pawakka Zanderij 9,6 km 15-05-2020

Naamgeving

De autosnelweg is vernoemd naar Desiré Delano "Dési" Bouterse (1945), president van Suriname sinds 2010. Bouterse was president op het moment van inauguratie van de autosnelweg.[5][6] De inauguratie van de snelweg vond 10 dagen voor de parlementsverkiezingen plaats.

Toekomst

Er zijn vooralsnog geen plannen om de Dési Delano Bouterse Highway te verlengen of te verbreden.

Referenties