Dütebrücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dütebrücke
BAB1.png
Dutebrucke.jpg
Overspant Düte
Rijstroken 2x3
Totale lengte 301 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 14-11-1968 / 2022
Verkeersintensiteit 75.400 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Dütebrücke is een liggerbrug in Duitsland, gelegen bij de stad Osnabrück als onderdeel van de A1.

Kenmerken

De Dütebrücke is een stalen liggerbrug van 301 meter lengte. De brug heeft betonnen brugpijlers met stalen liggers en een stalen bovenbouw. Het brugdek daarop is weer van beton. De brug heeft 2x3 rijstroken en vluchtstroken en is onderdeel van de A1 aan de westkant van Osnabrück, gelegen tussen de aansluiting Osnabrück-Hafen en het Kreuz Lotte/Osnabrück. De brug overspant het riviertje de Düte, een zijrivier van de Hase, die uiteindelijk in de Ems stroomt. De Dütebrücke is geen hoge Talbrücke, maar een eenvoudige overspanning met een iets meer dan reguliere doorrijhoogte. De brug is gelegen in het grensgebied van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. De A1 kruist de grens tussen beide staten drie maal kort na elkaar. De Dütebrücke ligt formeel in Niedersachsen maar is in het beheer van Nordrhein-Westfalen.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Dütebrücke is in de tweede helft van de jaren '60 aangelegd, als onderdeel van de bouw van de A1 tussen Holdorf en Münster. Dit gehele traject van 90 kilometer lengte, inclusief de Dütebrücke, is op 14 november 1968 voor het verkeer geopend. De oorspronkelijke Dütebrücke bestond uit één geheel en was een 270 meter lange en 35 meter brede brug, met 2x2 rijstroken en vluchtstroken.

In 2005 is de A1 langs Osnabrück naar 2x3 rijstroken verbreed. Hierbij is de Dütebrücke niet vervangen, maar is de vluchtstrook komen te vervallen. Echter al na 5 jaar bleek dat de brug ernstig overbelast was en de restlevensduur nog maar enkele jaren bedroeg indien niet ingegrepen werd. In 2011 werd de restlevensduur op 5 jaar geschat. Daarom is de brug in 2013 weer versmald naar 2x2 rijstroken en werden plannen gemaakt voor vervanging.[1]

Vervanging 2016-2022

Zie ook vervanging van bruggen in Duitsland.

Tussen 2016 en 2022 is de Dütebrücke vervangen door een nieuwe stalen brug. De oude brug was als één geheel gebouwd en moest doormidden gezaagd worden om de brug per helft te slopen. Omdat de resterende brughelft te zwak was voor 3 rijstroken, laat staan 4 rijstroken in een tijdelijke 4+0 Baustelle, moest de brug eerst versterkt worden met hulppijlers. De rivier de Düte is vanwege de werkzaamheden tijdelijk gekanaliseerd.

De vervanging van de brug is zoals bijna standaard in Duitsland met jaren vertraging opgeleverd. Oorspronkelijk zou de brug in 2018 al vervangen moeten zijn,[2] later is dat bijgesteld naar 2020[3] en uiteindelijk is de brug 4 jaar later dan gepland in 2022 geopend.

De brug is in januari 2018 doormidden gezaagd waarna de oostelijke brughelft over een periode van 5 maanden gesloopt is.[4] Midden 2018 begonnen de werkzaamheden voor de eerste nieuwe overspanning voor verkeer richting Bremen. Op 12 mei 2020 opende de eerste nieuwe overspanning, waarna het verkeer is omgelegd en de westelijke brughelft gesloopt is. In mei 2022 was de vervanging van de brug voltooid.[5] De vervanging kostte € 60 miljoen, een kostbaar project voor een dermate kleine brug.[6]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 75.000 voertuigen van de brug gebruik.

Referenties